Kirja on kuin hyvä ystävä

Tänään tiistaina 3. toukokuuta vietetään taas perinteistä Kirjan ja ruusun -päivää. Teemapäivän tarkoituksena on kirjallisuuden tuntemuksen lisääminen ja kirjamyynnin edistäminen, sekä eräänlainen "ritarillisuuden" vaaliminen. Tuona päivänä nainen antaa miehelle kirjan ja saa vastineeksi punaisen ruusun. Perinne alkoi erään tiedon mukaan Barcelonassa vuonna 1926, kun paikallinen kirjakauppias keksi tavan edistää kirjamyyntiänsä. Suomessa päivää alettiin virallisesti viettää vasta 2000-luvulla.

Viime aikoina on keskusteltu perinteisen kirjan kohtalosta: häviääkö se sähköisen vastineen tieltä? Ei häviä! Vaikka nuorempi, tietotekniikan aikakaudella syntynyt sukupolvi saataisiinkin omaksumaan kirjan lukeminen lukulaitteen tekstiruudulta, ei ikäluokkani kirjallisuuden harrastajat varmasti hylkää koskaan paperista versiota. Sillä on aivan oma, osin selittämätön viehätyksensä. Vain kirjallisuuden ystävä voi aistia tunteen mikä syntyy pideltäessä uuden uutukaista kirjaa kädessä tai selailtaessa antikvariaatin vanhaa nahkaselkäistä ajan patinoimaa opusta.

Kirjallisuudesta voi jopa saada lohtua elämän kolhiessa. Kirjojen maailmaan uppoutuminen, omalla mielikuvituksella höystettynä, on parhaimmillaan huikea elämysmatka. Sille ei pääse tv:n ruutua tuijottamalla.

Vieläkin muistan kuinka lapsena vanhempieni kanssa kyläillessäni tutustuin aina ensimmäiseksi kyläpaikan kirjahyllyyn. Mikä onni kun sain sieltä mukaani mielenkiintoisen teoksen, joko lainaksi tai ihan omaksi. Malttamattomana odotin kotimatkaa päästäkseni tutustumaan kirjan antiin.

Kirjojen maailma avaa lukukokemuksina unohtumattomia elämyksiä. Kirja on ystävä, joka harvoin pettää. Hiukan oman maun mukaan valikoiden ei huonoa kirjaa kohtaakaan. Mikä on parempi tapa täyttää esimerkiksi eläkepäivien luppoaikaa kuin lukeminen? Tätä taitoa ja tapaa olisi hyvä opettaa myöskin jo pienestä pitäen lapsille. Antaa lahjaksi mieluummin hyvä kirja kuin kaikenmaailman videofilmejä ja tietokonepelejä.

Parhaimpia lahjoja allekirjoittaneelle merkkipäivinä ovat aina olleet kirjat; sen jo ystävät ja sukulaiset hyvin tiedostavat. Lukemista on riittänyt!

Kirja mulle - ruusu sulle, muunakin kuin teemapäivänä. Mielenkiintoisen kirjallisuuden helmen saadessaan on ilo antaa lahjoittajalle vastalahjaksi ruusu - vaikka koko kimpullinen!

PERTTI RAMPANEN Mänttä-Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.