Kirjastoista ja niiden olemassaolosta

Luin ilolla kirjastojen tilaverkkoselvitykseen liittyvän kulttuurilautakunnan edustajan Jukka Ammondtin kirjoituksen Keskisuomalaisessa 1.6. Ammondt korosti kansalaiskeskustelun tärkeyttä ja toisaalta asian keskeneräisyyttä.

Miksei menossa olevasta kirjastojen lakkauttamisuutisoinnista ole noussut kansalaiskeskustelua tai vastustavia ääniä? Olisiko kyse on kyllästymisestä ja väsymisestä - kansalaiset eivät vuodesta toiseen säännöllisin väliajoin jaksa puolustaa alueellisia perustoimintoja, joita kirjastotkin ovat - olipa alue sitten mikä tahansa.

Lakkauttamisten ja tilakustannusten kasvun eli pelkkien taloudellisten argumenttien sijaan tulisi nostaa esille kirjastojen merkitys asuinalueiden sivistyksen kehtona, kohtaamispaikkoina, osallisuuden lisääjinä. Olisiko kulttuurilautakunnan asiantuntijoiden mahdollista tuoda esille näitä näkökohtia? Siis että säästämällä tilakustannuksissa kasvatetaan muita kuluja. Voiko käydä niin, että Kypärämäen väestä yksinäisimmät kävelevät jatkossa kirjaston sijaan Kyllön terveyskeskukseen ? Sekös sitten halpaa on? Miten voi olla mahdollista, että Jyväskylässä niin moni tavallisen asukkaan kannalta oleellinen asia kilpistyy tilakustannuksiin?

Kirjastot ja niiden tarjoamat tiedonsaannin kanavat kuten maksuton nettiyhteys ovat erityisen tärkeitä etenkin ikääntyville ja työttömille sekä vajaakuntoisille joiden liikkuminen keskustaan on hankalaa. Julkisista palveluista etenkin kirjastopalvelut ovat tärkeitä ja niihin ollaan yleisesti hyvin tyytyväisiä. Sen sijaan keskisuomalaisten suurimpia tyytymättömyyden aiheita ovat heikoiksi koetut vaikutusmahdollisuudet - kenties tämänhetkinen hiljaisuuskin kertoo enemmän tästä kokemuksesta kuin siitä, etteivät kirjastopalvelut olisi tärkeitä?

ANNE ASTIKAINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.