Kirkko torjuu lasten yksinäisyyttä

Arkkipiispa Kari Mäkinen vaati yhteiskunnallisilta toimijoilta konkreettisia toimenpiteitä lisääntyvän yksinäisyyden torjumiseksi ja vähentämiseksi.

Yksinäisyys on ihmiselle myrkkyä. Aikuisille se on terveysriski, lapselle ja nuorelle yksinäisyys on kehityksellinen riski.

Yksinäisyyden on todettu lisäävän yli 50-vuotiaiden ennenaikaisen kuoleman riskiä yli kaksi kertaa enemmän kuin ylipainon. Yksinäisyys kohottaa verenpainetta, huonontaa vastuskykyä ja heikentää unen laatua.

Lapsemme ja nuoremme jäävät liian varhain liian yksin. Tuoreessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa 8. ja 9. luokkalaisista pojista 11 prosenttia ja tytöistä 6 prosenttia kertoi, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää, jonka kanssa voisi keskustella luottamuksellisesti omista asioista. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa havaittiin, että 10?29-vuotiaista itsensä yksinäiseksi tunsi n. 8 prosenttia vastaajista.

Seurakuntien lasten ja nuorten TekstariTupu-palveluun tulee vuosittain yli 10 000 yhteydenottoa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten palvelevan puhelimeen vuonna 2013 tulleista soitoista lähes 10 000 yhteydenotossa syynä oli yksinäisyys. Erityisesti alle 11-vuotiaat soittivat ollessaan yksin kotona ja halusivat aikuisen hetkeksi rinnalleen.

Yhteisöllisyys on vastalääkettä yksinäisyyden myrkkyyn. Tarvitaan yhteisöjä, joissa saa olla oma itsensä, hyväksyttynä, sellaisena kuin on. Tarvitaan yhteisöjä, joissa voi tulla kohdatuksi, joissa todetaan ”olemme tässä Sinua varten – valmiina kuuntelemaan ja tekemään yhdessä”.

Seurakuntien lasten ja nuorten ryhmät sekä vanhempi-lapsi-toiminta tarjoavat vertaistukea ja matalan kynnyksen toimintaa sekä mahdollisuuden tavata toisia lapsia ja aikuisia ja muodostaa uusia ystävyyssuhteita.

Seurakuntien kerhotoiminnan ryhmäkoot ovat pieniä, ja parhaimmillaan aikuinen pystyy huomiomaan jokaisen lapsen yksilönä. Kerhojen ammattitaitoiset aikuiset ohjaavat lasta vuorovaikutukseen toisten lasten kanssa, mikä edesauttaa lapsen sosiaalisten taitojen kehittämistä.

Seurakuntien päiväkerhoissa käy vuosittain lähes 45 000 lasta, 7?14-vuotiaille tarkoitettuihin kerhoihin osallistuu yli 50 000 lasta. Merkittävää yksinäisyyden ehkäisyä on myös pienille koululaisille suunnattu seurakuntien aamu- ja iltapäivätoiminta, johon osallistuu vuosittain noin 11 000 pientä koululaista.

Perhekerhot tavoittavat vuosittain yli miljoona kävijää. Erilaisille retkille ja leireille osallistuu vuosittain n. 150 000 kävijää. Partio kokoaa yhteen 30 000 lasta ja nuorta.

Rippikoulun osallistumisprosentti on korkea, 15-vuotiaista noin 84 % käy riparin. Isoskoulutukseen osallistuvia on lähes 25 000. Nuorten illoissa ja erilaisissa nuorten ryhmissä on vuosittain mukana satoja tuhansia nuoria. Nuorten ulkopuolisuutta ennaltaehkäistään ja torjutaan myös erityisnuorisotyön keinoin.

Raha ei ratkaise, eikä toistaiseksi edes kirkon jäsenyys. Toiminnot ovat pääsääntöisesti maksuttomia, kirkon keräämillä verorahoilla kustannettuja.

Kirkko käyttää vuosittain lähes 350 miljoonaa euroa varhaiskasvatukseen, nuoriso- ja perhetyöhön. Tulevaisuuden kirkossa lapset ja nuoret ovat mukana toimintojen suunnittelussa entistä vahvemmin.

Marraskuussa on seurakuntavaalit. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet. Valitut luottamushenkilöt päättävät seuraavien neljän vuoden aikana toiminnan suunnasta ja sisällöistä.

Päivi Kähkönen

kasvatus- ja perhetyön johtaja

Kirkkohallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lukijan kuvaHiiripöllö Seppälänkankaalla. Kuva: Ari Masalin

Kuka lopulta kerää rahat vappusatasiin?

Tulevaisuus vaatii tekoja

Haasteina oppilasmäärä ja kiinteistön soveltuvuus

Lukijan kuvaJääbaletti Armisvedellä. Kuva: Erkki Mäkelä

Lukijan kuvaJään monet muodot. Kuva: Seppo Keskinen

Lukijan kuvaTalviturkki ja kesäturkki. Kuva: Matti Manninen

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.