Kirkon tulee keskittyä ydinsanomaansa evankeliumin julistukseen

Kirkko on ollut eräs yhteiskuntamme tukipilari satojen vuosien ajan. Toki se on tehnyt paljon virheitä, mutta silti sitä ja sen tekemää työtä on syytä arvostaa. Monet asiat olisivat todella hunningolla, ellei kirkko olisi vaikuttanut tämän kansan keskuudessa sukupolvesta toiseen.

Nyt kuitenkin väkimäärä vähenee ja jumalanpalvelukset eivät enää kiinnosta moniakaan ihmisiä. Luonnollisesti asiaa pohditaan eri tahoilla.

Kirkolla on edessään kaksi täysin erilaista tietä. Mikäli kävijämäärän kasvu on pääasiallinen tavoite, niin ongelma hoituu tilapäisesti pikaratkaisuilla, kuten rock-konserteilla, tango- ja jazz-messuilla. Niillä saadaan penkit täyteen ja lisäksi kehuja siitä, kuinka suvaitsevia ja ennakkoluulottomia ollaan.

Monin paikoin pidetään näitä menetelmiä liian radikaaleina. Ei ehkä kerralla voida mennä näin pitkälle. Yhtenä ratkaisuna ongelmiin on esitetty musiikin uudistamista.

Mutta tulisiko elämä kirkkoon erilaisilla soittimilla ja uusilla musiikkityyleillä?

Tuskin, sillä niitä on tarjolla muuallakin. Toisenlainen musiikki ei toisi mitään muuta pysyvää kuin riidan ja eripuraisuuden, koska kaikkia makuja ei voida milloinkaan tyydyttää.

Pysyvä ja kestävä ratkaisu vaatii paneutumaan pintaa syvemmälle. Siksi huomio tulee kiinnittää siihen tosiasiaan, että suuri osa kirkon jäsenistä on vain nimellisesti kristittyjä, jotka eivät ymmärrä synnin hirvittävyyttä eivätkä armon ihanuutta puhumattakaan lain ja evankeliumin erottamisesta. Lähetystyömaa on siis hyvin lähellä.

Kirkon tulee keskittyä evankeliumin julistukseen niin, että ihmisen sisimmän jano tyydyttyy. Evankeliumi itsessään on hyvä uutinen tämänkin ajan ihmiselle. Ei se ole vain henkivakuutus kuoleman varalta, vaan se antaa myös täyden elämän arkipäivän keskelle.

Kun sanoma on oikea, kaikki muukin asettuu oikealle paikalleen ja ihmiset tulevat Sanan äärelle satojenkin kilometrien päästä. Jos sanoma on kateissa, ihmiset eivät koe kirkossa käymistä mielekkääksi.

Kirkon ongelmien ratkaisu on hyvin yksinkertainen, se merkitsee paluuta takaisin Raamatun ydinsanomaan: uskon syntymiseen ja kristittynä elämiseen.

PAAVO LIEVONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.