Kirkon tulee puolustaa elämää

Julkisen terveydenhuollon toimeenpanemat sikiöseulonnat viestivät vanhemmille ja yhteiskunnalle, ettei vammainen lapsi ole tervetullut keskuuteemme. On jopa väitetty, että down-lapsi tuhoaisi vanhempiensa onnellisuuden edellytykset.

Sosiaalidarwinismin mukaan vain yhteiskunnan vahvimmilla ja menestyvimmillä on oikeus elämään ja arvokkuuteen. Tätä samaa logiikkaa seuraava ihminen ymmärtää, että hetkenä minä hyvänsä jotkut toiset kriteerit todistaisivat myös hänen elämänsä säilyttämistä vastaan.

Elämä down-lapsen äitinä on auttanut näkemään ihmisarvon näkökulmasta, joka jää muutoin monelle sokeaksi kulmaksi. Jeesus ei turhaan kritisoinut fariseuksia heidän keskeisestä virheestään: Ihminen määrittelee oman elämänsä arvottomaksi asettaessaan itsensä toisen yläpuolelle. Näin toimiessaan hän altistaa itsensä samanlaiselle tuomiolle.

Jo Jeesuksen varhaiset seuraajat taistelivat vammaisten ihmisoikeuksien ja ihmisarvon puolesta. Tänä päivänä on paljolti kristinuskon seurausta, että länsimainen kulttuurinen ja henkilökohtainen omatuntomme on herkistynyt näkemään jokaisen lähimmäisen kasvoissa rakastavan Jumalan pyhät kasvot. Suomalaisilla kaduilla et tapaa sinne hylättyjä tyttölapsia tai vammaisia raajarikkoja. He kuuluivat kuolemankulttuuria edustavan antiikin Rooman aikaan.

Uskonnoton ajattelija Raimond Gaita on tunnustanut, ettei ehdotonta ihmisarvoa voi johtaa uskonnottomasta lähtökohdasta käsin. Vaikka jokaisella ihmisellä on intuitiivinen käsitys toisen pyhyydestä, koskemattomuudesta ja loukkaamattomuudesta, uskonnoton ihminen ei kykene oikeuttamaan tätä käsitystä omasta peruslähtökohdastaan käsin.

Sekularisoitunut ihmisoikeusliike ei siten kykene juurruttamaan niitä ihmisoikeuksia, joita se julistaa. Jo Nietzsche korosti, että Jumalan kieltäminen johtaa myös ehdottoman ihmisarvon kieltämiseen. Nietzschen ajattelun varaan rakentuva postmodernismi haastaa siis luovuttamattomien ihmisoikeuksien olemassaolon.

Raamatun sanaan luottava ja sen arvovaltaa julistava kristillinen kirkko on puolustanut vammaisten lasten oikeuksia jo parin vuosituhannen ajan. Ateististen ja rodunjalostusopillisten äänenpainojen voimistuessa olisi elintärkeää saada nyt kuuluviin kirkon taholta ihmiselämän luovuttamatonta arvoa ja merkitystä korostava ääni. Raamatun Sana rohkaisee kaikkein heikointakin ihmistä näillä sanoilla: ”Minä iloitsen ja riemuitsen sinusta!” Jumala iloitsee ihmisestä, sillä ihminen on hänen ehdottoman rakkautensa kohde.

Mia Puolimatka

seurakuntavaaliehdokas

down-lapsen äiti

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Arvioikaamme myös sote-korjausvelkaa!

Lyhyet

Terveyskeskuksen siirto ihmetyttää

Lyhyet

Lyhyet

Tämän kriisin ammattilaiset ovat kiitoksensa ansainneet

Jyväskylään digikoulun globaali kehityskeskus

Sinuhe: Vastaa, älä kysele

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.