Kissan heitteillejättö on aina rikos

Kissan heitteillejätön raja tuntuu olevan kovin häilyvää sorttia. Monesti käy niin, että kissan omistaja, joka päästää lemmikkinsä vapaaksi tekemään tarpeensa muualle kuin omaan hiekkavatiinsa kotona sisällä, saattaa eläimen heitteillejätön rajamaille.

Kissa, joka päästetään ulos saattaa oleilla ulkona kunnes omistaja tulee töistä kotiin. Aika voi olla kissalle liian pitkä, ja varsinkin tällaisina talvina, kuten nyt, voi kissa liikuskella pitkänkin matkan yrittäen saalistaa ruokaa itselleen tai ajautua pihaan, jossa talon lapset sen löytävät.

Kun kissa on nälkäinen, antavat lapset sille jotain syötävää. Sinne kissa siis suunnistaa helposti useamman kerran ja kohta tilanne on joko-tai: lapset haluavat kissan itselleen ja vanhemmat neuvottelevat. Nälkäisen kissan sulo ja jo tapahtunut kiintymys antaa rakkaudelle vallan ja niin on kissa ainakin yhden yön sisällä uudessa kodissa.

Ensin ilta lellitään kissaa koko perheen voimalla, annetaan sille ruokaa ja ihastutaan siihen, kun se lämmöstä ja paljosta ruuasta puskee ja kehrää ja on suloinen. Yöllä sitten kissa ei osaa hakea paikkaa, mihin pissiä ja kakkia, kaiken sen päivän ylensyöttämisen jälkeen.

Jos uudessa perheessä on älytty laittaa sille vessalaatikko, ei kissa osaa sinne mennä, ei ole tuoksua eikä muutakaan syytä tehdä tarpeensa juuri sinne. Aamulla perheenäiti toteaa, että kissa saa lähteä, sillä se on tehnyt tarpeensa eteisen kenkiin, maton alle tai mihin nyt sattunutkaan keksimään itsensä tyhjentää, kun hätä on suuri. Ja on varmasti suuri, sillä uusi perhe ei ymmärrä, mitä kissa on ennen syönyt, sillä on vatsa kuralla eikä sille ole omassa kodissaan annettu vatia.

Ongelma on valmis. Oikea omistaja miettii, mihin kissa on kadonnut, kaivaten sitä. Uusi omistaja pistää sen ulos, koska se ei ole sisäsiisti.

Kattiparka pyörii maisemissa jonkin aikaa ja saattaa ajan myötä saapua oikeaan kotiinsa. Kerta toisensa jälkeen se käy "uudella kodilla" ja näin on heitteillejättö valmis. Kissasta tulee villimpi.

Tietysti on myös niitä tapauksia, että ihan suoraan jätetään kissa heitteille. Ne tapaukset ovat usein niitä, että ollaan otettu perheeseen kissa, jonka tarpeita ei ymmärretä.

PIA-MAIJA JALKANEN kirjailija Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Oppositiossa on mukavaa

Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen?

Monilta tuntuu unohtuneen, miksi joulua vietetään

Parempaa salaattia!

Lyhyet

Oma auto kaupan pihaan?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.