Kivihiili kiellettiin jo

Kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) puolusti turpeen polton aliverottamista (KSML ja KSML.fi 15.8.) Hoskonen väitti, että Helsinkiä hallitsevat kokoomuslaiset, jotka ”rakastavat kivihiiltä”, ja että ”kaikissa vaihtoehdoissa korvaavana polttoaineena on kivihiili”. Kumpikin väite on väärä.

Esitin kivihiilen kieltämistä vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa, jolloin linjaus sen käytön lopettamisesta saatiin hallitusohjelmaan. Sen jälkeen esitin hallituksen energiastrategiaa laadittaessa, että kielto toteutetaan nimenomaan lailla, ettei se jää löysäksi puheeksi. Tämä on helppo tarkistaa keskustalaisilta neuvottelijoilta tai Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelta, joka hiilikiellosta minua ja kokoomusta aikanaan soimasi.

Hiilen normaaliajan poltto päättyy lakisääteisesti 10 vuoden päästä ja siitä pitääkin päästä ensimmäisenä eroon. Turpeen kohdalla puhumme eri asiasta. Puhumme siitä, onko oikein, että turpeen poltto on vapautettu päästöveroista, vaikka siitä syntyy enemmän päästöjä kuin henkilöautoista. Onko oikein, että hallitus nostaa bensan ja dieselin veroa, vaikka suunnilleen saman rahan saisi normalisoimalla turpeen päästöveron samalle viivalle muiden polttoaineiden kanssa? Muutoksella saisimme vähemmän kipua suomalaisille, mutta isomman ilmastoteon.

Mitä metsähakkeeseen tulee, olemme tähän saakka yhdessä keskustan kanssa katsoneet, että pienpuun ja tähteiden myynti polttoon on hyvä asia. Edellisen hallituksen energiastrategian mukaan sen on varaa vielä lähes kaksinkertaistua ilman, että ainespuuta menee polttoon. Hakepuun korjuu myös työllistää maassa laajemmin kuin turve.

Kysehän ei ole siitä, että turpeen käyttö loppuisi äkkiseltään. Käytännössä turpeen veron normalisointi korvaisi lähivuosina bensaveron korotukset. Pidemmällä, 10–15 vuoden tähtäimellä, se näkyisi nopeampina investointeina suuriin kalliolämpöratkaisuihin, hukkalämpöjen kierrätykseen ja lämmitetyn veden kalliovarastoihin. Niiden avulla korvaamme sekä hiilen että turpeen Suomen lämmityksessä 2030-luvun alkupuolella ilman, että suomalaisten elämä vaikeutuu tai puusta tulee pula.

Kai Mykkänen

eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Kokoomus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Kansan- edustaja lasketteli haitta- puhetta?

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Suomi oli EU:n vertailun rasistisin maa

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.