Kivijärven altaan suojelu

Kivijärvi on eräs arvokkaimpia vesistöalueita maassamme. Kymijoen latvavedet valuvat Suomenselän harjanteilta kohti Suomenlahtea ja Itämerta. Kolmannessa vaihekaavassa on esitetty monia alueita turvetuotannolle, jopa uusia.Turve kuskataan Pietarsaareen, Jyväskylään ja jopa joskus Kuopioon. Jo nyt on näkyvissä Kivijärven pohjoisosassa radikaaleja muutoksia vesistön tilassa. Oikea järvi alkaa vasta Saarensalmesta. Eikö nyt olisi korkea aika tehdä muutos? Mikä on järven arvo? Mikä on alkuperäisen, koskemattoman suon arvo? Millä ne korvataan?

Kinnulan, Kivijärven ja Kannonkosken kunnilla on näytön paikka. Ei kalastusalue eikä kalastuskunnat pysty puolustamaan järven ja asukkaiden etua. Vastus on niin kova ja lainsäätäjät jälkijunassa. Saarijärven kaupunki on ryhtynyt monien muiden mukana kyseenalaistamaan arvoja.

Sieltä varmaan on saatavissa tietotaitoa. On käsittämätöntä, että vieläkin esitetään laskelmia, joissa turvetuotantoalueen pinta-aloja verrataan koko valuma-alueeseen ja haittaprosentit ovat minimaalisen pieniä!

REINO HAKKARAINEN Jyväskylä (Kinnula)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.