Kodin vastuu ja perheiden tukeminen

Päävastuu lasten kasvatuksesta on hyvästä varhaiskasvatuksesta ja peruskoulusta huolimatta kodilla. Lapsi on aina kotinsa vaikutuspiirissä ja omaksuu vanhempiensa mallia, asenteita ja tapoja. Ihannetilanteessa vanhemmat jaksavat kantaa vastuunsa ja jakavat sen sopivasti päivähoidon tai koulun kanssa.

Hoitajat, opettajat ja kerhotoiminnan ohjaajat tekevät vastuullista työtä päiväkodeissa, kerhoissa ja kouluissa.

Kunnan vastuulla on antaa heille riittävästi mahdollisuuksia toimia tärkeässä tehtävässään. Se tarkoittaa muun muassa sopivan kokoisia päiväkotiryhmiä sekä riittäviä koulunkäyntiavustaja- ja koulupsykologiresursseja.

Entäpä jos koti ja vanhemmat eivät pysty kantamaan vastuutaan? Monet tilanteet ovat väliaikaisia ja jos apua saadaan heti, tilanne saadaan yleensä hallintaan. Esimerkiksi erotilanteessa vanhemmat voivat väliaikaisesti tarvita vahvaakin tukea vanhemmuutensa hoitamiseen.

Myös pitkäaikaistyöttömyys voi koetella perhettä monella tapaa, eikä voimia vastuun kantamiseen ole. On tutkittu, että syrjäytyminen voi periytyä yli sukupolvien.

Tällaisessa tilanteessa varhaiskasvatuksen rooli korostuu – se voi toimia tukena ja katkaista kierteen. Lapsen etu ei saisi missään olosuhteissa jäädä toteutumatta varhaiskasvatuksen kalleuden vuoksi.

Perheitä pitäisi pystyä tukemaan lähtökohtaisesti aina heti, jo ennen kuin kriisitilanteet ovat ehtineet pitkittyä. Näin mahdollistetaan tilaa toipumiselle ja lasten terveelle kasvulle.

Tällöin lapsia ei tarvitse myöhemmin kannatella, eikä maksaa pitkiä ja kalliita hoitoprosesseja ja muita kuluja, joita kasautuneet ongelmat aiheuttavat.

Lapsissa ja nuorissa on valtava potentiaali ja he osaavat monia asioita meitä vanhempia paremmin. Meillä ei ole varaa jättää käyttämättä tätä potentiaalia.

Pirita Wahlstedt-Niskanen

tutkija, FM, lastenkirjailija

kuntavaaliehdokas (kok / sit.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

Vero- vapaus ja synnytys

Lyhyet

Lyhyet

Katoilta pudotettavan lumen käsittelyyn on vaihtoehto

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.