Kohteena markkinavoimat

Ymmärrän hyvin, että moni kolleega paheksuu esittämääni hintakattoa palveluille (Ksml 28.12.), ikään kuin heidän asiantuntemustaan ei voitaisi arvostaa taloudellisesti.

Tarkoitus ei suinkaan ollut syrjäyttää yksityislääkärikäyntien hinnottelumahdollisuutta vaan edistää sitä, että usemmat kansalaiset voisivat näitä palveluja käyttää ja toisaalta vähentää terveydenhuoltoon käytettävien varojen valumista toisesta päästä ulos muun muassa veronkierron kautta.

Tuntuu pahalta, kun lääkäreitä koulutetaan valtion varoin yhä enemmän, mutta heitä ei riitä edes omaan perusterveydenhuoltoon. Onko siis vika rakenteissa?

Yksityislääkärikäynnit voitaisiin vapaasti hinnoitella, mutta katon ylittäviltä laskutuksilta poistettaisiin nykyisin lähes mitättömät kela-korvaukset. Sen sijaan valtion kelakorvausvarat käytetäisiin yksityisten terveysvastaanottojen sisäisten kulujen peittämiseen.

Näin yhä useammat pääsisivät osallisiksi yksityisistä palveluista ja tulot vastaanotoista eivät lääkäreiltä vähenisi ylivoimaisesti. Kärsijänä olisivat markkinavoimat. Toteutus olisi varmasti vielä monen mutkan takana. Käsittääkseni katto on olemassa muun muassa kunnallisessa hammasterveydenhuollossa Jyväskylässä.

Tiedoksi nimimerkille ”Maailman laki” (Ksml 4.1.): Lopetin vastaanotot, kun yhtiö siirtyi ulkomaisiin käsiin. Lisäksi vastaanoton tulot olivat normaalia palkkatuloa, josta maksettiin koko ajan täydet verot eikä pääomatuloa (tyhmyyttä?). Progression ja kulujen takia todellinen tulonlisäys vastaanoton palkkioista oli näin kovin vähäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.