Kohti jämähdysyhteiskuntaa

Tekniset asiat ovat yleensä ennustettavia. Perustuuhan tekniikka muuttumattomiin luonnonlakeihin ja yleensä runsaisiin aiempiin kokemuksiin. Silti tekniikan historia kertoo suuresta määrästä epäonnistumisia. Luonnonlakien perusteella tehdyissä, koetelluissa, ratkaisuissa oli silti vielä jotain, mitä ei kyetty ottamaan huomioon.

Toisin kuin tekninen maailma, ihmisten yhteiskunnat muuttuvat kaiken aikaa, ennakoimattomastikin. Emme voi odottaa, että yhteiskuntaan suunnitellut ratkaisut toimisivat varmuudella ainakaan pitkällä aikavälillä.

Melkein mitä tahansa voi tulla tulevaisuudessa eteemme ja tekemämme ratkaisut heittävät härän pyllyä. Markkinoille voi esim. tulla jotain pahempaa kuin ongelmaluotoista paketoituja arvopapereita ja maailmantalous siirtyy taas romahduksen taas partaalle, tms.

Mutta millainen on suomalaisen yhteiskunnan kyky kohdata ennakoimattomia tilanteita – yleensä? Kovin hyvä tuo kyky ei voine olla. Mutta voimmeko edistää suomalaisen yhteiskunnan kykyä kohdata ennakoimattomia asioita?

Tai vaihtoehtoisesti: teemmekö ajattelemattomuuttamme poliittisia päätöksiä, jotka tekevät yhteiskunnastamme kömpelömmän ja jäykemmän kohtaamaan ennakoimattomia muutoksia?

Ajatellaan huonon kautta: Miten saamme aikaan vaikeasti muunneltavan jämähdysyhteiskunnan? Esimerkiksi siten, että synnytämme sellaisia yhteiskunnallisia ”koneistoja”, jotka estävät muutosten tekemisen.

Muuntautumiskykyä voidaan menettää esim. siten, että luomme etuisuuksia, joista kansalaiset eivät mistään hinnasta suostu luopumaan, vaikka maan talous uhkaisi romahtaa.

Useat amerikkalaiset kutsuvat Pohjoismaita ”sosialistisiksi maiksi”. Ilmainen koulutus ja julkinen terveydenhuolto tekevät maistamme heidän mielestään ”sosialistisia”. He katsovat, että tällainen ”sosialismi” vie yrityselämältä dynaamisuutta, vaikka me täällä yleensä näemme asiat toisin.

Mutta jatkammeko nykyisestä vielä ”sosialistisempaan” suuntaan? Rakennammeko ”jämähdysyhteiskuntaa”, jossa ”järjestelmä” ottaa yhä enemmän otetta ja vastuuta yksilöistä, kun läntinen maailma samaan aikaan katkoo ”sosialismin kahleita” ja yrittää tehdä yhteiskunnasta dynaamisemman?

Sanommeko kokemattomuuden syvällä rintaäänellä, että uudistuksemme tulevat toimimaan kuten ajattelemme, vailla ennakoimattomia ongelmia tulevaisuuden muuttuvassa ja ennakoimattomassa maailmassa? Ja teemmekö vieläpä ennennäkemättömiä uudistuksia ja kaiken lisäksi uhkarohkeasti: ensimmäisenä maailmassa?

Jos uudenlaisen tekniikan soveltamisesta olisi kyse, tekninen suunnittelija tutustuisi ensin tarkoin vastaavanlaisten laitteistojen käyttökokemuksiin.

Vain täysin kokematon suunnittelija lähtisi asiakkaan rahoja riskeeraten ”heikoille jäille”. Kokonaiset ”kokeilutehtaat” ovat kokeneille teollisuusjohtajille kauhistus. Niille kun voi käydä miten vain.

Mutta ehkä politiikan puolella harkittu ja kokemukseen perustuva yhteiskunnan kehittäminen ei ole enää mahdollista. Onhan eduskuntaan valittu runsaasti poliittisen uran ihmisiä, joilla ei ole tavanomaisesta työelämästä saatua todellisuudentajua.

Heille ei ole kertynyt terveitä epäonnistumisen kokemuksia asioista, joiden ”piti ilman muuta toimia”. Heistä joidenkin ajatuksissa onnistuu kansalaispalkkakin, eikä se heidän mielestään aiheuta esim. nuorten jäämistä laakereilleen eikä ulkomaisten köyhien ryntäystä maahamme.

Ja kun jämähdystulo on otettu käyttöön, ei vähävarainen mutta laaja äänestäjäjoukko siitä enää ikinä luovu, vaikka maa ajautuisi perikatoon.

Pentti Korvenvirta

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

Keskustan kupla

Lyhyet

Potilas ensin, entä henkilökunta?

Lyhyet

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.