Kohtuullistako, arvoisa ministeri?

”Mitään kuntaa ei kohdella kohtuuttomasti.” Näin totesi peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) moneen kertaan esitellessään sote-uudistusta, jonka hänen johtamansa parlamentaarinen ohjausryhmä laati ja jonka ministerin esittelystä valtioneuvosto antoi eduskunnalle 4.12.

Uuraisten kunta on hoitanut sosiaalipalvelunsa poikkeuksellisen tehokkaasti. Vanhukset hoidetaan hyvin kotona, palveluasunnoissa ja vanhainkodissa. Kehitysvammaiset ja mielenterveyskuntoutujat saavat hyvän tuen kotikunnassaan. Lastensuojelu on hallinnassa.

Uurainen kuuluu Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin, jolla on yksi Suomen tehokkaimmista keskussairaaloista. Perusterveydenhuolto toimii kunnassa kohtuullisen hyvin.

Uuraisten väestön keski-ikä on maakunnan toiseksi nuorin. Osin tästä seuraa se, että sairastavuus kunnassa on melko vähäistä. Tämä näkyy mm. maakunnallisissa tilastoissa, joissa Uurainen on parhaimmassa päässä.

Sote-uudistus rankaisee Uuraisten kuntaa maksimaalisesti. Siirtymäkauden jälkeen lasku kasvaa 400 e/asukas eli 1,5 miljoonaan euroon pysyvästi. Tehokkuudesta rangaistaan samalla kun tehottomia kuntia palkitaan. Palvelut tuskin Uuraisilla paranevat. Melko varmasti käy päinvastoin.

Lisäksi Uurainen kärsii kaikkien muiden kuntien tapaan valtionosuuksien leikkauksesta 259 e/asukas eli lähes miljoona euroa joka vuosi.

Vuoden 2015 alusta voimaan tuleva valtionosuusuudistus leikkaa Uuraisten kunnalta 166 e/asukas eli noin 400 000 e/vuosi lyhyen siirtymäkauden jälkeen.

Yhteen laskien siirtymäkausien jälkeen Uuraisten kunta osallistuu valtion kestävyysvajeen paikkaamiseen peräti 825 e/asukas eli 2,8 miljoonaa euroa joka vuosi pysyvästi.

Valtava menetys merkitsee Uuraisten tuloveroprosenttiin 6,9%:n korotustarvetta eli veroprosenttia pitäisi nostaa 27,4%:iin. Kunnan menojen karsiminen edes kahden prosenttiyksikön verran ei ole mahdollista, koska lakisääteiset tehtävät on hoidettava. Veroprosentin raju nostaminen karkottaisi veronmaksajat. Tilanne on täysin mahdoton ja merkitsee ennennäkemätöntä ihmisten eriarvoistamista.

Uurainen on nyt taloudeltaan melko terve kasvukunta. Pidättekö, arvoisa ministeri, Uuraisten kunnan asukkaiden kohtelua valtion yksipuolisilla päätöksillä kohtuullisena? Jos ette pidä, mitä aiotte tehdä?

Muun muassa Petäjävedellä kysytään samaa. Odotan vastaustanne, ministeri Susanna Huovinen!

Toimi Kankaanniemi

kunnanvaltuuston pj. (ps.)

Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Pelottelu pois ja faktat keskiöön

Vanhempaintoiminta – työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Tulisiko valtakunnanoikeuden kokoontua?

Saarikan terveyspalveluista Kyyjärvellä

Vietkö lastasi tarpeeksi liikkumaan?

Uraanin talteenotto – silmänkääntötemppu

Miksi meille ei kerrota?

Palveluroboteista ärräpäihin

Psyykkistä sairautta pidetään potilaan syynä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.