Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Olen syvästi tietoinen siitä, että Suomessa on aivan liikaa puolueita. Se ei suinkaan johdu niiden tarpeellisuudesta, vaan suomalaisten eripuraisuudesta.

Ymmärrän kyllä, jos joku Timo Soini joutuu lähtemään perustamastaan puolueesta, joka on liikkunut hieman syrjään alkuperäisestä ajatuksestaan, mutta entäpä Paavo Väyrynen, joka näyttää tehneen loikkauksesta ja puolueiden perustamisesta suorastaan harrastuksen? Taisi olla Paavo sittenkin ainut tähti tuossa Seitsemän tähden liikkeessä.

Ymmärrän myös sen vaikeuden, joka medialla on järjestäessään vaalipaneeleita, joissa kaikilla ehdokkailla olisi yhtäläiset mahdollisuudet sanoa sanottavansa. Vaikeudet ovat voittamista varten.

Varsinkin yleisradion tulisi muistaa toimivansa verovaroilla. Ei sillä ole oikeutta syrjiä yhtään puoluetta, jolla on ehdokkaita vaaleissa. Jos jotain ei voi järjestää, siihen ei pidä lainkaan ryhtyä.

Ymmärrän senkin, että kyseessä on hyvin seurattu ohjelma, mutta edes se ei anna oikeutta minkään puolueen diskriminalisointiin. Asia on niin, että jos minä jostakin maksan, minulle kuuluu   samat oikeudet kuin muillekin maksajille.

Huonoin ratkaisu on se, jonka jo muutamissa paneeleissa olen huomannut. Otetaan mukaan vain eduskuntapuolueiden edustajia.

Esimerkiksi EU-vaalien paneelissa ei eduskuntapuolueilla saa olla mitään etulyöntiasemaa muihin puolueisiin verrattuna. Eihän Suomen eduskunnalla ole mitään tekemistä EU-vaalien kanssa. Tätä edes kaikki eduskuntaan valitut eivät ole ymmärtäneet vaan sinisilmäisesti aikovat pettää äänestäjänsä jommissakummissa vaaleissa.

Jos paneelit halutaan välttämättä järjestää, järjestettäköön niitä useita, jotta osanottajamäärä pysyisivät kohtuullisena kutakin paneelia kohti. Osallistuvat puolueet voitaisiin vaikka arpoa, että tässäkään suhteessa ei mikään ryhmittymä saisi erityistä etua.

Demokraattiseen systeemiin kuuluu, että ennen vaaleja ei kenellekään anneta etulyöntiasemaa. Julkinen media on ilman muuta osa demokraattista järjestelmäämme. Sen pitää kantaa oma vastuunsa puolueettomuudesta, etenkin jos on julistautunut puolueettomaksi.

Ari Keronen

DI

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Lyhyet

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.