Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Olen syvästi tietoinen siitä, että Suomessa on aivan liikaa puolueita. Se ei suinkaan johdu niiden tarpeellisuudesta, vaan suomalaisten eripuraisuudesta.

Ymmärrän kyllä, jos joku Timo Soini joutuu lähtemään perustamastaan puolueesta, joka on liikkunut hieman syrjään alkuperäisestä ajatuksestaan, mutta entäpä Paavo Väyrynen, joka näyttää tehneen loikkauksesta ja puolueiden perustamisesta suorastaan harrastuksen? Taisi olla Paavo sittenkin ainut tähti tuossa Seitsemän tähden liikkeessä.

Ymmärrän myös sen vaikeuden, joka medialla on järjestäessään vaalipaneeleita, joissa kaikilla ehdokkailla olisi yhtäläiset mahdollisuudet sanoa sanottavansa. Vaikeudet ovat voittamista varten.

Varsinkin yleisradion tulisi muistaa toimivansa verovaroilla. Ei sillä ole oikeutta syrjiä yhtään puoluetta, jolla on ehdokkaita vaaleissa. Jos jotain ei voi järjestää, siihen ei pidä lainkaan ryhtyä.

Ymmärrän senkin, että kyseessä on hyvin seurattu ohjelma, mutta edes se ei anna oikeutta minkään puolueen diskriminalisointiin. Asia on niin, että jos minä jostakin maksan, minulle kuuluu   samat oikeudet kuin muillekin maksajille.

Huonoin ratkaisu on se, jonka jo muutamissa paneeleissa olen huomannut. Otetaan mukaan vain eduskuntapuolueiden edustajia.

Esimerkiksi EU-vaalien paneelissa ei eduskuntapuolueilla saa olla mitään etulyöntiasemaa muihin puolueisiin verrattuna. Eihän Suomen eduskunnalla ole mitään tekemistä EU-vaalien kanssa. Tätä edes kaikki eduskuntaan valitut eivät ole ymmärtäneet vaan sinisilmäisesti aikovat pettää äänestäjänsä jommissakummissa vaaleissa.

Jos paneelit halutaan välttämättä järjestää, järjestettäköön niitä useita, jotta osanottajamäärä pysyisivät kohtuullisena kutakin paneelia kohti. Osallistuvat puolueet voitaisiin vaikka arpoa, että tässäkään suhteessa ei mikään ryhmittymä saisi erityistä etua.

Demokraattiseen systeemiin kuuluu, että ennen vaaleja ei kenellekään anneta etulyöntiasemaa. Julkinen media on ilman muuta osa demokraattista järjestelmäämme. Sen pitää kantaa oma vastuunsa puolueettomuudesta, etenkin jos on julistautunut puolueettomaksi.

Ari Keronen

DI

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Lyhyet

Lyhyet 19.6.

Lyhyet

Avustajien lisääminen on poliittinen paise

Alppiruusujen aika on juuri nyt

Perhekeskustoimintaa on koko maakunnan alueella

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.