Koiramme ovat sosiaalisia ajatustenlukijoita

Koiramainen juttu (Ksml 6.1.) herätti ajatuksia koirista ja niiden nimistä.

Kansakouluaikaan minulla oli ensimmäisen pystykorvani, se oli musta ja nimi oli Turre. Mutta minulle tuli siitä pahaa mieltä, kun itseäni alettiin nimitellä Turreksi. Tämä vaikutti pikkupojan tunne-elämään. Koulussa oli käytävä ja lähes päivittäin sai kuulla lemmikistään ja Turre-nimestä.

Sen jälkeen meni vuosia kunnes otin koiran. Siinä oli karjalankarhukoiraa ja skotlanninpaimenkoiraa. Tuo koira oli Musti.

Sen jälkeen oli paimenkoirien vuoro. Pennusta kasvatin ja koulutin Roki-saksanpaimenkoiran. Se eli noin kymmenvuotiaaksi ja myös palkittiin näyttelyssä. Tämän jälkeen vielä kolme vuotiaan Sussi-sakemannin, jota koulutin myos. Se sairastui ja kuoli leikkaukseen seitsemänvuotiaana.

Nämä koirat osasivat reagoida ihmisen tunteisiin, iloita ja jopa lohduttaa tilanteen mukaan. Ihmiset vaan ehkä suotta pelkäävät sakemanneja.

Kerran olin lenkillä, kun vastaa tuli ehkä hieman pelokas ihminen ja kysyi: ”Syökö se?” Vastasin: ”Ei syö, se söi jo aamulla.”

Nykyinen koirani on monirotuinen iloinen hännän heiluttaja Pelastakaa koirat -yhdistykseltä. Virolainen nimi Omar eli Ramo, lempinimi Rampsu. Tämä koira on sosiaallisesti hyvin älykäs, ihmisen paras ystävä. Rampsu osaa kommunikoida myös ainakin hoitajansa tunnetiloihin.

Koira tietää myös, milloin on sopiva aika kerjätä hellyttävän katsekontaktin avulla herkkupala. Samoin se osaa katsoa televisiota, jos tulee koiramaista ohjelmaa.

Mikäli aikoo hankkia koiran, kannattaa miettiä, onko aikaa sen hoitamiseen ja lenkittämiseen. Koira taas puolestaan ulkoiluttaa sinua, lohduttaa, ja on uskollinen, ja löytää uusia ystäviä.

Ehkä koira osaa lukea ihmistä ja ajatuksia paremmin kuin ihminen koiraa.

Ensio Saarela

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Koe-eläinten tyly kohtalo

Urheilun hienoimmat ydinarvot ovat paljon ylevämpiä kuin doping

Voi halvatun Alvaa!

Halssilan rannassa

Aronian kimallus

Lyhyet

Lyhyet

Määräysvalta kaupungilla

Latupohja Pylkönmäellä

Pyhä Olavi oli tuhat vuotta sitten Norjan sankarikuningas – nyt hänestä on tulossa Jyväskylän hukattu mahdollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.