Koirien kasvattajien annettava oikeaa tietoa

Olen tekemisissä erilaisten perheiden ja heidän koiraongelmiensa kanssa. Kuulen usein asiakkaaltani, että heidän perheensä kyllä perehtyi rotuyhdistyksen sivujen kautta valittuun rotuun, mutta he eivät osanneet kuvitellakaan rodun erityispiirteiden voimakkuutta ja niistä mahdollisesti aiheutuvia ongelmia ennakkoon.

Jokainen aikuinen on vastuussa tekemistään päätöksistä, mutta kasvattaja on yleensä koiraa hankkivalle se taho jota uskotaan ja johon luotetaan. Kasvattajan olisi syytä tehdä selväksi mitkä piirteet kuuluvat rotuun ja mikä tekee rodusta omalta osaltaan haastavan ja mitä tulee huomioida.

Esimerkkinä mainittakoon, että mikäli kasvattaja kertoo, ettei walesinspringerspanielilla ole vahvaa metsästysviettiä, antaa hän täysin väärän kuvan tulevalle omistajalle. Rotu on juuriltaan täysiverinen metsästyskoira. Koirasta tulee helposti häirikkö, joka yrittää ulkona hyökätä kohti pyöräilijöitä, autoja ja muita koiria toteuttaen luontaista vaistoaan, jollei koiralle tarjota paljon rotutyypillistä toimintaa yhdistettynä päättäväiseen koiran ohjaukseen. Luonnostaan rotu on mukava ja ystävällinen koira.

Kasvattajan tulisi pystyä suosittelemaan perustellusti tuleville omistajille heille parhaiten sopivaa pentua, sillä yksilöerot ovat merkittäviä sisarusten kesken. On ikävä katsoa omistajaa, joka ei koe saaneensa kasvattajalta oikeellista tietoa hankkimastaan rodusta.

Toivon, että jokainen kasvattaja pohtisi, antaako hän pennuista kiinnostuneille realistisen kuvan rodusta niin hyvässä kuin pahassa. Onneksi on paljon avoimesti ja realistisesti rodustaan kertovia kasvattajia ja usein heidän kasvattinsa omistava perhe on tyytyväinen rotuvalintaansa ja onnellisia koiransa kanssa. He tiesivät etukäteen millaiseen koiraan sitoutuvat ja millaisiin haasteisiin on hyvä varautua.

SATU PAANANEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.