Koko terveydenhuolto maakuntapohjalle

Suomessa ei tarvita mittavaa suurkuntauudistusta. Polttava tarve on vain terveydenhuollon kokonaisuudistukseen.

Kunnat pystyvät varsin hyvin ennakoimaan kaikki muut paitsi terveydenhuollon menot, joiden kasvu on lähes ”arvaamatonta”. Jokainen kunta pystyy melko tarkkaan arvioimaan sivistystoimen menonsa nyt ja tulevaisuudessa, koska oppilas- ja opiskelijamäärät tiedetään. Samoin vanhustenhoidon kustannukset ovat pitkälle ennakoitavissa.

Sama koskee kaikkia muitakin kuntien merkittäviä menoeriä.

Vuodesta 2005 alkaen, jolloin Vanhasen hallitus aloitti kunta- ja palvelurakenneuudistuksen, on lähinnä sosiaali- ja terveysministeriössä kahden ministerin kesken taisteltu terveydenhuollon uudistuksesta. Ainoa aikaansaannos oli vähintään 20000 asukkaan jäykän ja ongelmia tuottaneen rajan säätäminen.

Kustannukset ovat koko ajan kasvaneet ja palvelut jopa heikentyneet. Tilanne on nyt sekavampi ja ehkä jopa huonompi kuin 10 vuotta sitten. Kysymys on kuitenkin ihmisten kannalta erittäin tärkeästä peruspalvelusta ja erittäin suurista menoeristä.

Esimerkiksi Keski-Suomessa on nyt kuusi erilaista perusterveydenhuollon hallinto- ja järjestämismallia, jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän irrallaan erikoissairaanhoidosta. Näin ei voida jatkaa.

Ehdotetut suurkunnat eivät tätä epäkohtaa poista. Niidenkin on harjoitettava yhteistyötä ainakin erikoissairaanhoidon järjestämisessä.

Terveydenhuollon järjestämiseksi on esitetty useita erilaisia hallinto- ja rahoitusmalleja. Täydellistä mallia ei ole. On tyydyttävä joltakin osin vajavaiseen. Erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto, jossa on korostettava ennalta ehkäisevää työtä, on koottava yhteen.

Terveydenhuollon uudistamiseksi tarvitaan hallituksen ja eduskunnan vahva ote. Jokainen kunta on lailla velvoitettava osalliseksi maakunnan laajuiseen, koko terveydenhuollon kattavaan yhteistyöhön.

Tämä on ainoa ”pakkotoimenpide”, joka pikaisesti tarvitaan. Muutoin peruskuntien tulee antaa itse päättää, jatkavatko ne itsenäisinä vai liittyvätkö yhteen. Luonnollinen poistuma vähentää kuntamäärää lähivuosina ilman repiviä pakkokeinoja.

Yhtenäisen terveydenhuoltojärjestelmän rahoitus tulee järjestää siten, että kunnilla on motiivi hoidon järkevään porrastukseen, mutta samalla niin, että kuntatalous ei ole kohtuuttomasti puskurina menojen kasvaessa. Uudella järjestelyllä menojen kasvu tosin olisi nykyistä paremmin hallinnassa.

Keski-Suomi on ihanteellinen alueeltaan ja väestömäärältään siihen, että täällä järjestettäisiin koko terveydenhuolto sekä ammatillinen koulutus ja alueiden käytön suunnittelu hallintoineen ja päätöksentekoineen maakunnan kattavalla yhteistyöllä maakuntavaltuuston alaisuudessa. Valtuusto tulisi valita vaalialueittain suoralla kansanvaalilla, jolloin demokratiakin toteutuisi.

Taannoin Jyväskylän kaupunki kaatoi terveydenhuollon laajan yhteistyön ja ajauduttiin jatkamaan perusterveydenhuollossa erikoissairaanhoidosta irralliseen sekasysteemin, josta ei ole etua kenellekään. Samaan aikaan Jyväskylä kuitenkin luovutti vapaaehtoisesti lukiokoulutuksen pois omasta suorasta päätösvallastaan koulutuskuntayhtymälle, jolla oli jo ennestään ammatillinen koulutus vastuullaan.

Loogista olisi, että Jyväskylä kuten kaikki muutkin maakunnan kunnat olisivat valmiit myös koko terveydenhuollon järjestämiseen yhteistyössä muiden kuntien kanssa.

Toimi Kankaanniemi

kunnanvaltuuston pj. (sit.)

Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kääntösilta Viitasaarella. Kuva: Ilpo Laitinen

Lukijan kuvatAallot rantautuu Ruoniemessä Päijänteellä. Kuva: Marjaana Lahtinen

Lyhyet

Joulun odotusta Keuruulla. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Pohjantikan oma tukki. Kuva: Kari Manne

Mielipide: Jouluna siirretään kulttuuriperintöä – "On ihana elämys opettaa niksit jouluruuista seuraavalle polvelle"

Lähetystyö ei saa olla kirkkopolitiikan väline

Järjestöjen työ auttaa erityisesti naisia ja lapsia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.