Kokoomuksen veropolitiikka tiensä päässä

Köyhien kyykytys tasaveropolitiikalla on vihdoin paljastanut karut piirteensä.

Tuloerot ovat monen vuoden ajan kasvaneet nopeaan tahtiin, ja samaa politiikkaa kokoomuksen uudet verolinjaukset jatkavat. Niillä ei pyritä ainoastaan Viron kaltaiseen tasaveroprosenttiin, vaan selvä pyrkimys on tasaeuroveroon, jonka mukaan veromaksajat maksaisivat saman euromäärän veroja tuloista riippumatta.

Tällaista veropolitiikkaa on puolusteltu talouspoliittisella harhaopilla, tuloverojen haitallisuudella työllisyyteen.

Valitettavasti tämä harhaoppi on nielty sellaisenaan poliittista vasemmistoa myöten. Demariksi itseään väittävä Juhana Vartiainen on yksi oikeistolaiseen veropolitiikkaan hurahtanut, muka vasemmistolainen taloustutkija, joka onneksi vaikuttaa nykyään Ruotsissa kehumassa oikeistohallitusta.

Suomen typerän kotikutoisen 1990-luvun laman vaikutukset tuntuivat pitkään lähes koko kansan tulotasoon, mihin osittain vaikutti Esko Ahon hallituksen onneton yritysten tappopolitiikka.

Varsinainen tuloerojen kasvatuspolitiikka aloitettiin demareihin soluttautuneen oikeistopoliitikko Paavo Lipposen hallitusten aikana, jolloin rikkaiden verotasoa laskettiin monin tavoin oleellisesti. Matti Vanhasen oikeistohallitukset jatkoivat innokkaasti tuloerojen kasvatusta ja köyhien kyykytystä, ja tarkoitus on hallituspohjan pysyessä samana jatkaa samaa linjaa.

Tasaveron suureen suosioon on vaikuttanut Yhdysvaltain ultraoikeistolaisten tutkijoiden kuten esimerkiksi Milton Friedmanin palkitseminen taloustieteen Nobel-palkinnolla. Pitää muistaa, että palkinnot ovat rikkaiden pankkimiesten jakamia. Näissä varakkaissa piireissä tällainen tasaveropolitiikka saa luonnollisesti suuren suosion.

Tilastot eivät kuitenkaan tue tällaista politiikkaa. Ruotsissa 1960- ja 1970-luvuilla tuloveroprosentti normaalilla palkansaajalla liikkui siinä 50:n seudulla ja työvoimaa piti haalia lisää pitkin Eurooppaa.

Progressiivinen tulovero on hyvinvointivaltion perusta. On otettava eniten niiltä, joilla on eniten annettavaa. Tulojen jakaminen pääomatuloon ja ansiotuloon on lopetettava.

On melkoisen kohtuutonta, että Suomen rikkaimpien veroprosentti on vain noin 30. Tavoite ei ole mikään tasatulo, vaan jonkinlainen kohtuullistaminen. Tuloveron vaikutus työllisyyteen ei ole sen kummempi kuin muidenkaan veromuotojen, se vaan on oikeudenmukaisempi kuin muut veromuodot.

SEPPO HAAVISTO diplomi-insinööri Äänekoski, Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.