Kokoomus irtautuu arvopohjastaan

Kansallinen kokoomuspuolue on ilmoittanut ajavansa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Näin tehdessään puolue sanoutuu irti arvopohjastaan. Se ei enää sen jälkeen ole konservatiivipuolue vaan liberaalipuolue. Europarlamentissakin sen on syytä vaihtaa konservatiiviryhmästä liberaaliryhmään.

Olen äänestänyt puoluetta vuoden 1956 presidentinvaaleista lähtien.

Silloin pääsin ensimmäisen kerran äänestämään, kun olin ohittanut silloisen täysi-ikäisyyden rajan. Olen aina antanut vaaleissa tukeni puolueelle lukuunottamatta presidentinvaaleja 1978, jolloin puolue meni Urho Kekkosen taakse.

Isäni oli kokoomuksen kannattaja ja jäsen 1930-luvulta lähtien IKL:n painostuksesta huolimatta. Puolueen arvomaailman "kodin, isänmaan ja uskonnon puolesta" tunsin omakseni ja sen mukaisesti olen lapseni kasvattanut ja perinnön siirtänyt.

Minulle on tärkeintä arvomaailma. Politiikassa joudutaan tekemään kompromissiratkaisuja talous- tai sosiaalipolitiikassa, mutta arvomaailman asioissa ei saa tehdä kompromisseja. Jos puolue ei peru ilmoitustaan tukea lakialoitetta sukupuolineutraalista avioliitosta, minun tukeni puolueelle loppuu. Teen kaikkeni, että myös vaikutuspiirissäni olevat tekevät samoin.

Puolue ei voi paeta ajatuksen taakse, että kansanedustajat saavat äänestää lakialoitteesta omantuntunsa mukaan. Horjuvat edustajat on helppo saada puoluejohdon tahdon taakse. Yksityisten edustajien kannanotoilla ei ole merkitystä. Ratkaisevinta on, mitä puolue puolueena ajaa.

Puolue todennäköisesti tulee toimimaan niin, että se ottaa listalle myös vanhalla kristillisellä kannalla olevia ehdokkaita ja väittää sitten olleensa tasapuolinen. Tällaisilla tuntemattomilla ehdokkailla ei ole todellisia läpimenon mahdollisuuksia toisin kuin tunnetuilla ehdokkailla. Puolueelle annettu ääni voi mennä liberaaliehdokkaalle erityisesti sellaisissa vaalipiireissä kuten Keski-Suomessa, jossa menee läpi vain yksi ehdokas kokoomuksesta.

Ykkösehdokkaiden kannanottoja seurataan. Henna Virkkunen Keski-Suomessa on nyt erityistarkkailun alla.

Kun Jyrki Katainen meni ilmoittamaan, että puolue ajaa sukupuolineutraalia avioliittolakia, hän samalla vapaaehtoisesti luopui pääministerin tuolista. Suurimman puolueen mahdollisuudet on menetetty, sillä minä en ole ainoa pettynyt.

TAPIO VÄHÄKANGAS Muurame

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.