Kokouspalkkioista voisi myös kieltäytyä

Tämän lehden palstoilla on kerrottu kaupungin lautakuntien vähentämisestä ja muutamien yhdistämisestä. Asia kuulostaa järkevältä. Elämme säästökuurien aikaa. Kuntien ja kaupunkien on karsittava turhaa byrokratiaa ja ennen kaikkea menoja. Miksi rivivaltuutetut nostavat varsin korkeita kokouspalkkiota?

Eikö aate sinänsä enää ole puolustamisen arvoinen? Valtuusto- ja lautakuntaosallisuus voisi olla kunniatehtävä! Tosi uskollinen puolueaktiivi jopa kieltäytyisi palkkiosta.

Kahvitarjoilu riittäisi. Kokouksen voisi käsittää humaaniksi vapaaehtoistoiminnaksi. Puhutaanhan ylevään sävyyn yhteisten asioiden hoidosta.

Puoluetuki on jo sinänsä valtion varoista jopa ylellistä. Onpa ilmennyt erikoisia ilmiöitä aatteellisten järjestöjen kerhotoiminnasta: puhutaan ns. ”kuolleista sieluista”.

Mitä se merkitsee? Venäläinen kirjailija Gogol ivaili asiaa teoksessaan. Valtiolta on eräissä tapauksissa anottu ja saatu korvauksia, vaikka todellisuus onkin toisenlainen: jäsenmäärät ovat olleet pienemmät kuin anomukset ovat kertoneet. On kyseessä asiakirjan väärennös. ”Kuolleet sielut”-romaani on satiiri, mikä kannattaa lukea.

Valtiolta ja EU:lta on myös opittu anomaan avustuksia ja rahoja projekteihin, mitkä olisi voinut hoitaa talkoovoimin. Missä on vanhan ajan talkoohenki? Sitä tarvittiin sotiemme aikana. Kuka oli silloin ns. ”kympin nainen”? Suomen Naisliiton puheenjohtaja Maija Kauppinen korosti eräässä Minna-lehden kirjoituksessa, että hän oli vapaaehtoistyöntekijä. Äiti Teresa tulee myös lähinnä mieleeni vastaavasta työstä.

Kriisiaikoina meidän kaikkien on ”puhallettava yhteen hiileen” myös talousasioissa. Oivan esimerkin näytti Sauli Niinistö pyytäessään palkanalennusta. Hän myös korosti eräässä uuden vuoden puheessaan yhteisvastuun merkitystä.

Veroruuvi kiristyy useissa kunnissa ja kaupungeissa lähivuosina. Tarvitaan maamme älykkäimpien matemaatikkojen laskelmat siitä, mitä kaikkea voisi karsia turhan pöhöttyneestä kerskakulutuksestamme yhteisen hyvän nimissä. Uusi hallitus on ankaran urakan edessä ensi vuonna.

Seija Tuohesmaa

FM, kirjailija

Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.