Kolmas lukukausi joustavoittaisi opintoja

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma otti kantaa työurien pidentämisen puolesta (Ksml 3.1.). Eläkeikäkeskustelun sijaan Heinäluoma haluaisi painopisteen siirtyvän koulutukseen ja opintojen vauhdittamiseen.

Voimaantullut yhteiskuntatakuu onkin merkittävä panostus, jolla pyritään vähentämään nuorisotyöttömyyttä ja parantamaan koulutuksen nivelvaiheiden ongelmia. Rajut leikkaukset ammattikoulutuspaikoissa ja ohjelmaan suunnatun rahan vähäisyys heikentävät merkittävästi sen todellisia vaikutuksia.

Heinäluoman huoli koulutuksen tarjonnan puutteista etenkin kesäaikaan on todellinen. Yksi vaihtoehto on kolmas lukukausi, jonka tulisi olla opiskelijoilla vapaaehtoinen.

Opiskelijalla pitäisi olla kesällä mahdollisuus tehdä joko töitä, opintoihin liittyvää harjoittelua tai opintoja tarpeensa mukaan. Liian usein opintoihin liittyvä kurssitarjonta on vähäistä kesäkuukausina ja vaihtelu esimerkiksi yliopistojen ja tiedekuntienkin välillä suurta.

Tärkeintä olisi lisätä opintojen suorittamisen joustavuutta. Eri alojen opintopolut vaihtelevat merkittävästi opiskelijoiden välillä.

Parhaimmillaan joustavuus opinnoissa mahdollistaisi myös nopeamman etenemisen opinnoissa. Painotamme jatkuvasti, kuinka työelämän tulisi olla entistä joustavampaa. Joustavuutta tulisikin lisätä myös opintoihin, joka yhdessä muiden keinojen kanssa parhaimmillaan nopeuttaisi opiskelijoiden valmistumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.