Kolmen portaan malli soten vaihtoehtona

Sote-esitys kaatui perustuslakivaliokunnassa epädemokraattisuuteen ja epätasa-arvoisuuteen. Perustuslakivaliokunta arvioi, että malli kasvattaa kunnallisverojen erotuksen joidenkin kuntien osalta nykyisestä kuudesta prosenttiyksiköstä jopa yhteentoista eikä turvaa demokraattista päätäntävaltaa.

Maakuntamalli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä palasi nyt ryminällä takaisin keskusteluun miltei ainoana vaihtoehtona.

Vasemmistoliiton Keski-Suomen piirijärjestö päätti kokouksessaan ehdottaa tätä mallia jo keväällä 2011 saamatta vastakaikua esitykselleen. Nostin jo tuolloin esiin Ruotsin mallin, jossa maakäräjät vastaavat terveydenhuoltojärjestelmän toiminnasta.

Malliamme ivailtiin tuolloin, nyt myös eduskunnan käytävillä suhtaudutaan toisin.

Vähintään erikoissairaanhoidon siirtäminen maakunnille on järkevää, mikäli samalla varmistetaan demokratian toimivuus esimerkiksi kunnallisvaalien yhteydessä järjestettävillä maakuntavaaleilla.

Myös kaavoitusta, toisen asteen koulutusta ja sosiaalitoimen osia voitaisiin siirtää maakuntatasolle.

Rahoituksen järjestäminen maakunnan verotusoikeudella olisi mallin toinen kivijalka ja toinen olisi se, että tämäkin malli tarvitsee perustuslain turvaaman tasa-arvon varmistamiseksi tulonsiirtoja vauraammilta alueilta apua tarvitseville. Näin varmistettaisiin perustuslaillinen tasa-arvoisuus ihmisten hoidossa ja se, ettei kaikki varallisuus aivan keskity Helsingin seudulle.

Näillä eväillä uusi sote-esitys on mahdollista tehdä ensi töiksi tulevan hallituksen voimin, jos tänään odotettava uusi sosiaali- ja terveysvaliokunnan esitys ei yllätä perustuslain vaatimin korjauksin.

Joka tapauksella vasemmistoliitolla, joka kolmiportaista hallintomallia on pitkäjänteisimmin ajanut, sekä Sipilän keskustalla on paljon yhteistä mallin kehittämisessä. Varmistakaamme hyvä terveydenhoito, kevyt hallinto ja turvatkaamme suomalaiset peruspalvelut markkinaintoisilta leikkaus- ja yksityistämishaukoilta.

Eila Tiainen

kansanedustaja (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Oppositiossa on mukavaa

Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen?

Monilta tuntuu unohtuneen, miksi joulua vietetään

Parempaa salaattia!

Lyhyet

Oma auto kaupan pihaan?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.