Komea käsite, mutta vailla sisältöä

Strategia on ammattisotilastermi. Siviilit kuten Suomen hallitus tai kuntien virka- ja luottamusjohto eivät selvästikään tästä käsitteestä juuri tiedä. Komea käsite on vain napattu, mutta sanan käyttöön idea sitten loppuukin.

Strategia on neliosainen ylimmän johdon toimintamalli. Ensin arvioidaan uhkat ja omat mahdollisuudet. Tuon jälkeen tehdään alijohtoportaiten kyvyt huomioiva yleissuunnitelma. Siviiliksi tulossuunitelma. Sitten esitetään tarkasti – höpisemätttä yleistä yleisestä – se, millä resursseilla tämä toteutaan. Heikkoja alijohtoportaita tuetaan. Tuki ilmoitetaan tarkasti etukäteen.

Tuon jälkeen annetaan selvät käskyt ja tavoitteet alijohdolle. Tuo käsky sisältää alijohtajille annetun ylemmän portaan tuet.

Viimeinen vaihe on valvoa tarkasti, että kaikki toimivat strategian käskyjen pohjalta oikein. Tämä taas on mahdollista siten, että alijohtajien suunitelmat ja käskyt tarkastetaan etukäteen. Lopuksi vielä valvotaan, että käskyt toteutetaan.

Kunnat tai valtio jättäytyvät strategian ensimmäiseen vaiheseen.

Seurauksena on ollut yleinen poliittinen ja toiminnallinen kaaos. Esimerkiksi sopivat mm. kuntia pakokottaneet käskyt harkita liitossopimuksia ilman, että hallituksen tuki tai käskyt olisivat olleet tiedossa etukäteen.

Kari Keskinen

Kuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.