Kommentti poliisin valvonnasta

Poliisi vastaan kansalainen -mielipidekirjoituksessa (Ksml 6.1.) arvosteltiin poliisin toimenpiteitä erään liikenneonnettomuuden tutkinnassa. Pääkirjoitus jatkoi samasta teemasta (Ksml 8.1.). Olen selvittänyt tapahtuman tietoja. Poliisin tiedot tapahtumasta ovat olennaisesti toisenlaiset.

Keskisuomalainen poliisimies oli vapaa-ajallaan pysähtyneenä liikennevaloissa, kun hänen ajoneuvonsa perään törmäsi toinen auto. Poliisimies ilmoitti tapahtumasta hätäkeskukseen kertoen samalla ammattinsa. Konstaapeli kertoi ammattinsa siksi, että tapauksen mahdollisimman läpinäkyvä ja asianmukainen tutkinta on erityisen tärkeää silloin, kun osallisena on poliisimies.

Poliisilaitos on suositellut menettelemään näin sen varmistamiseksi, että asia tulee asianmukaisesti tutkituksi ja dokumentoiduksi. Kumpikaan osapuoli ei tiettävästi käyttäytynyt aggressiivisesti, toisin kuin kirjoituksissa esitetään.

Työvuorossa oleva partio suoritti paikkatutkinnan: totesi olosuhteet, puhutti asianosaiset sekä tallensi tien jäljet ja ajoneuvojen vauriot. Rikosilmoituksen tutkintaa varten laati partio eikä osallisena ollut konstaapeli ottanut tähän osaa.

Kirjoituksessa esitetään virheellisesti, että peräänajajalla ei ole ollut mahdollisuutta tulla kuulluksi. Häntä on kuultu tapahtumapaikalla ja sen lisäksi liikennerikostutkija on ollut ennen asian ratkaisemista yhteydessä kumpaankin osapuoleen. Kuljettaja myönsi syyllisyytensä kolariin. Myöhemmin hänelle annettiin asiassa sakko, joka on peräänajon tyypillinen seuraamus. Sakon tiedoksiannon yhteydessä hän ei ole halunnut lausua mitään uutta.

Peräänajon kohteena ollut poliisimies ei ole esittänyt asiassa muita vaatimuksia kuin autonsa korjauskulut vakuutusyhtiöltä. Poliisimiehellä on ollut asian käsittelyssä täsmälleen sama asema ja oikeudet kuin muillakin kansalaisilla.

Hän on tarkistuttanut mahdolliset vammansa lääkärillä mutta merkityksellisiä vammoja ei ilmennyt eikä sellaisia ole myöskään merkitty sakon perusteeksi eikä otettu huomioon sakon määrässä.

Pääkirjoituksessa kytketään lievä liikenneonnettomuus Helsingin huumepoliisin vakavaan rikostutkintaan. Sillä ei tunnu olevan väliä, että Jyväskylässä poliisimies oli liikennerikkomuksen kohteena ja Helsingissä rikoksista epäiltynä.

Lehden mukaan ”sama poliisille vaarallinen ja epäterve ylijumalaisuuden tunne” ja ”ihmisluonnon väärät puolet” olisivat nousseet esille ja oikeudenmukaisuus kadonnut.

Arvio osoittaa väärien asiatietojen lisäksi huonoa makua ja olematonta suhteellisuudentajua. Jyväskylän konstaapelilla ei ole mitään yhteistä Helsingin huumeyksikön rikostutkinnan kanssa. On perusteetonta katsoa poliisimiehen käyttäneen asemaansa hyväkseen ja vaatia tällä perusteella poliisille tiukempaa valvontaa.

Pääkirjoitus pitää kohtuuttomana tilannetta, että sakkoon muutosta haluava joutuu hakemaan oikeutta käräjien kautta. Se, minkä lehti näkee kohtuuttomuutena – mahdollisuus valittaa sakosta – on oikeusturvan viimekätinen tae.

On tärkeää, että kansalaisella on mahdollisuus saattaa saamansa seuraamus ulkopuolisen ja riippumattoman tahon arvioitavaksi, mikäli poliisin suorittamaa esitutkintaa kohtaan jää pienintäkään epäilystä. Tämän kyseenalaistaminen tuntuu erikoiselta.

Pidän tärkeänä, että poliisin toimintaa valvotaan tarkasti ja esiin tulleet väärinkäytökset tutkitaan perusteellisesti. Laillisuusvalvontaa vahvistetaan uusissa poliisilaitoksissa edelleen. On tärkeää, että valvonnan ja oikeusturvan järjestelmät toimivat tehokkaasti. Vaikka yhdynkin näkemykseen poliisin valvonnan tärkey­destä, pidän pääkirjoituksen tapaa leimata poliisin toimintaa tarkistamattomien mielipidekirjoituksen tietojen perusteella asiattomana ja perusteettomana.

Markku Luoma

poliisipäällikkö

Sisä-Suomen poliisilaitos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Lyhyet

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.