Konsensus turvaa inhimillisyyden

Keskisuomalainen uutisoi jälleen Jämsänkosken ja Kaipolan paperitehtaiden irtisanomisia vaikutuksineen (Ksml 1.2. ja 2.2.). Jutuissa kävi hyvin ilmi se, millaisella tavalla suomalainen yt-menettely ja luottamusmiesjärjestelmä työpaikoilla palvelevat inhimillisyyttä ja koko yhteiskunnan tarpeita.

Suoran irtisanomisen sijaan monelle työntekijälle voitiin räätälöidä siirtyminen eläkkeelle ja huolehtia siitä, ettei saman perheen molempia vanhempia irtisanota. Samoin voitiin jättää taloudellisesti haavoittuvimmassa asemassa olevat irtisanomisten ulkopuolelle.

Niille 41 henkilölle, jotka suoraan irtisanotaan, voidaan aloittaa paremman tulevaisuuden suunnittelu, koska työpaikalla on luottamusmies joka heidät tuntee.

Luottamusmiehen takana on ammattiliitto, jonka apu ja tuki mahdollistavat sen, että hän voi auttaa työtovereitaan hankaluuksien edessä.

Työnantaja tuskin yksin olisi ryhtynyt tällaisiin järjestelyihin, sillä eihän työnantajalla ole välttämättä edes resursseja nähdä irtisanomistilanteissa tällaista vaivaa.

Lyhytnäköiseen ajatukseen ovat jämähtäneet ne, jotka nyt vaativat konsensuksen purkua ja yhteistyön korvaamista sanelulla ja yksipuolisilla päätöksillä.

Yhteiskunta kun tarkoittaa sitä, että tässä ollaan samassa veneessä ja vuorovaikutuksessa keskenämme. Perheiden toimeentulon edellytysten turvaaminen tarkoittaa sitä, että harvempi on yhteiskunnan suoran avun varassa, kykenemätön ostamaan yritysten tuotteita ja palveluita tai ottamaan vastaan työtä.

Se taas tarkoittaa sitä, että meillä on enemmän niitä, jotka voivat luoda hyvinvointia ja antaa työpanoksensa yhteiskunnassa, vaikkapa vientiyrityksessä.

Konsensusyhteiskunnassa me myönnämme keskinäisen riippuvuutemme ja sen, että mikäli emme kanna vastuuta toistemme hyvinvoinnista ja toimintakyvystä, emme pärjää. Hyvin pitää voida niin ihmisten kuin niiden yhteisöiden, joissa toimimme. Vaikkapa tehtaiden.

Hyvinvointiyhteiskunnassa ihmisten välillä on luottamus ja halu hoitaa asioita yhdessä silloinkin kun kaikki on vaikeaa tai jokin ratkaisu tuntuu väärältä, kuten irtisanomiset.

Se raivaa tietä sille, että yhdessä voidaan löytää luovia ratkaisuja silloin, kun yhteinen etu on saada aikaan jotain positiivista, vaikka laittaa uusia tuotantolaitoksia pystyyn tai käynnistää täysin uudenlaista liiketoimintaa.

Inhimillisyyden ja vastavuoroisuuden pohjalle rakentuu sellainen yhteistyö jossa kaikista asioista keskusteleminen ja uudet toimintatavat yhteiseksi parhaaksi ovat mahdollisia.

Jukka Hämäläinen

pääluottamusmies

kansanedustajaehdokas (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Jos historia ei opeta, se rankaisee

Missä viipyvät teot Keski-Suomelle?

Yhteinen aika vanhempien kanssa on lapsen oikeus

Lyhyet

Mitä kuuluu Jyväskylän kulttuurikaupungille?

Budjettinäytelmä toistuu jälleen

Pelastetaan tämä maapallomme!

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.