Korjataan opinpolun kelirikko

Suomessa on hyvä päivähoito, peruskoulu, monipuoliset mahdollisuudet suunnata opiskelemaan toiselle asteelle ja siitä eteenpäin. Nämä kaikki ovat nyt heikentymässä.

Jyväskylä on Suomen Ateena -heittokin alkaa kuulostaa sarkasmilta. Asioissa voidaan myös edetä toiseen suuntaan. Tässä muutamia korjattavia kohtia opintopolulla:

Subjektiivinen päivähoito-oikeus Jyväskylässä kaikille. Harkintaa rajauksissa tulisi käyttää, mikäli selkeitä väärinkäytöksiä tapahtuu. Lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ei saa olla riippuvainen vanhempien työllisyystilanteesta. Lapsella tulisi olla mahdollisuus päivähoitoon, perhepäivähoitoon tai esimerkiksi ohjattuun kerho- tai leikkitoimintaan.

Varhaiskasvatus tasoittaa lapsen opinpolkua koulun aloittamiseen ja luo hyvää pohjaa ryhmässä toimimiseen. Usein päivähoidon rajaukset vaikeuttavat lisäksi vanhempien opiskelua tai työllistymistä.

Peruskouluille on annettava riittävät resurssit. Ryhmäkoot eivät saa olla liian suuria. Tilat eivät saa vaarantaa käyttäjiensä terveyttä. Kouluhenkilöstöä, avustajia, kuraattoreja, psykologeja, opettajia ja tarvittaessa heille sijaisia on oltava riittävästi. Meillä on esimerkiksi huippuluokan opettajia, jotka ovat väsyneitä, eivätkä he voi venyä loputtomiin.

Toisen asteen koulutuksen rahoitus on turvattava. Ei enää lisärahaa hallintoon ja seiniin, vaan opetukseen. Valtionosuuksien leikkaukset lukioilta ja ammattioppilaitoksilta on paikattava kunnallistasolla.

Aloituspaikkoja on riitettävä jokaiselle peruskoulun päättävälle, eikä ammattikoulun opetusvastuuta voi siirtää harjoittelun kautta yrityksille. Lähiopetuksen väheneminen johtaa koulupudokkaisiin ja heikentää mahdollisuuksia jatko-opiskeluun.

Viime vuosina koulutuksesta ja tutkimuksesta on leikattu lähes kaksi ja puoli miljardia euroa. Kestämättömille leikkauksille on tultava loppu. Korjataan Jyväskylässä nämä opinpolun kelirikot. Nuoret ovat Suomen tulevan sadan vuoden tekijät. Annetaan heille toimiva opintopolku!

Leevi Hänninen

Ari Wahlstedt

KTT

kuntavaaliehdokkaat (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

Punamullan jakopolitiikan paluu

Nopeuden palvonnassa unohtuu tavaraliikenteen hidastava vaikutus

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.