Korkean tason kiusaamista politiikassa

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin joutuminen myrskyn silmään on ollut surullista seurattavaa. Silmien eteen on tullut tilannekuva luonnosta susilauman piirittämästä hirvestä. Joskus hyväkuntoinen sarvipää pelastuu, toisinaan sudet syövät sitä elävältä.

Tiedän, että rinnastukseni on raju. Mutta politiikassa on piirittämisestä ja panettelusta tullut valtaan pääsy keino. Monet susien puolustajat unohtavat innoissaan ihmisen! Vuosikaudet on puhuttu kiusaamisesta työpaikoilla ja vaadittu siihen puuttumista. Tilanne näyttää vain pahentuvan. Jopa Arkadianmäellä, valtakunnan korkeimmalla foorumilla, tehdään valtapolitiikkaa kiusaamalla mm. kaiken kansan nähden kyselytunnilla.

Ensimmäiset kokemukseni urallani korkean tason poliitikoista ovat jo yli neljän vuosikymmenen takaa.

Todellinen politiikan herrasmies, joka tituleerasi itseään ”Puuseppänä eduskunnasta”, oli sydämensivistynyt Veikko Helle (sdp). Johannes Virolainen (kesk) oli loistavan lupsakka ja huumorintajuinen, mutta samalla ihmisten huolien kuuntelija ja jämerä johtaja.

Heidän kaltaisensa naishahmo on edelleenkin energinen Riitta Uosukainen (kok). Toisen ihmisen kunnioittaminen politiikassakin oli heidän jokaisen keskeinen asennearvo. Vallan halun sokaisemien poliittisten kiusaajien olisi syytä muistaa, että ministerikin on ihminen.

Painavimpia salkkuja kantavat ministerit ovat todella kiireisiä joka päivä aamusta iltaan. He ovat johtajia, joiden tulee hallita moninkertainen määrä asioita jopa huippu yritysjohtajiin verrattuna.

He joutuvat kaiken lisäksi toimimaan jatkuvasti julkisuuden valokeilassa. Olen saanut seurata heidän työtään kaupunkien virkatuoleilta ja eduskunnassa hyvin läheltä. Haluaisin kaikkien ymmärtävän, että heidän työnsä on jopa epäinhimillisen rasittavaa ja raskasta.

Edellä kertomallani haluan ymmärtää lipsahduksia, joista valtiovarainministerin prosenttiluku on vain yksi esimerkki.

Ihmettelen jopa hänen suorituskykynsä laajuutta. On erinomainen esimerkki kansainvälisestä suomalaisesta, superkielitaitoinen, nopea omaksumaan, joskus jopa liian nopea reagoimaan, positiivinen urheilijatyyppi.

Toivon kovasti, ettei kiusaamisen motiivina ole kateus. Siltä nimittäin tilanne silmissäni näyttää.

Luonnollisestikaan en puolusta ministerin tekemiä ja anteeksi pyytämiä virheitä. Pidän niitä vain inhimillisinä. Seurasin kyselytunnin ja totesin, että salin puolelta tuli lukuisia jyrkkiä mielipiteitä, jotka pääministeri ja valtiovarainministeri osoittivat virheellisiksi.

Eivät niidenkään esittäjät valehdelleet, eivätkä puhuneet muunnettua totuutta. Eivät vain tunteneet asiaa.

Keventääkseni kannanottoani kerron esimerkin lapsuuteni Hermanni-sedän matematiikasta. Tupakka-askin kanteen laskemansa teurastuspalkkion hän luki ääneen: ”Kuus ja kuus on kymmenkunta ja siihen kolme se on viistoista”.

Hänen lopputuloksensa oli oikea, vaikka välillä olikin ”metsässä”. Eduskunnassa tämä on hyvin tuttu reitti oikean rastin löytämisessä.

Ahti Vielma

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.