Korpelan kohtalo surettaa minua

Muutettuani vuonna 2007 Jyväskylään löysin Korpelan siirtopuutarhan. Siellä oli pelto, josta sai noukkia leikkokukkia kotiin. Nyt siinä on kasvanut parin vuoden ajan pelkkää ohdaketta. Iso osa Korpelan alueesta oli vuosia huolella hoidettuja palstoja, osa kasvoi heinää. Maa-artisokkaa saivat ulkopuolisetkin käydä kaivamassa.

Palstojen vierestä omenatarhalta sai syksyllä hakea omenia omaan käyttöön. Ohi pyöräillessäni huomasin pakettiautoon omenasäkkejä pakkaavia miehiä, joita luulin kaupungin työntekijöiksi. Mutta he olivatkin rosvoamassa omenia mehuasemalla hyödynnettäväksi.

Kasvipalsta-alue on villiintynyt ja viljelijät vähenneet. Yhä siellä on muutama maahanmuuttajataustainen ahkera viljelijä parin paikallisen joukossa.

Todennäköisesti kaupunkilaiset eivät ikäännyttyään jaksa enää kuokkia pitkän heinän kanssa kynnettyä ja huonosti harattua palstaansa kasvukuntoon.

Kirjoitin viljelijöiden toivomuksesta kaupungille kirjeen. Kerroin mm., ettei alueella ole käymälää eikä vesisäiliötä, johon vesi johdettaisiin pumpulla lähijärvestä. Liettyneestä rannasta viljelijät joutuvat raahaamaan sen palstoilleen. Saamani vastaus kertoi, että rannassa on laituri eikä kaupungilla ole varaa ehdottamiini vesisäiliöön, letkuihin eikä pumppuun.

Mutta omenatarhan ympärille ilmestyi muutama vuosi sitten korkea, todella kallis metalliaita. Ihmettelin sitä ja kuulin, että se estää talvella jäniksien pääsyn syömään omenapuiden runkoja. Lisäksi on laitettu lasikuituiset suojat puiden runkojen ympäri ja teräsverkot ympäri vuoden, koska ei ole rahaa poistaa niitä kesäksi.

Osa puista kuolee ja taas menee rahaa. En ymmärrä miksi se aita on laitettu, mutta portit ovat auki.

Saamani puutarha-alan koulutus ja opit lienevät vanhentuneet. Vaiko onko niin, että kaupungin puutarhurit eivät ole ajan tasalla tai vailla alan vaatimaa koulutusta.

Toivon, että päättäjät vierailisivat Korpelassa toteamassa, mihin kaupungin varoja tuhlataan. Näkisivät myös sen rannan ja ihanan, uuden laiturin, joka on lietteen päällä, veden ulottumattomissa...

Ahkeria viljelijöitä kohtaan tunnen vain myötätuntoa.

Helena Niemeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.