Korpilahti saa varmasti aluelautakunnan

Hämmästyin melkoisesti kun luin maanantain Keskisuomalaisesta peräti kuuden palstan otsikon: "Uusi Jyväskylä: Paneelikeskustelussa väläytettiin muun muassa Säynätsalon mallin kaltaisen kaupunginosavaltuuston perustamista Korpilahdelle." En ymmärrä, miksi tällaista keskustelua käydään valmiiksi sovitusta asiasta.

Korpilahden aluelautakunnasta sovittiin jo Jyväskylän ja Korpilahden liitosneuvotteluissa. Yhtenä neuvottelijoista tein ehdotuksen aluelautakunnan perustamisesta, jonka korpilahtelaiset mielihyvin hyväksyivät. Sen kokoonpanosta ja tehtävistä tuli korpilahtelaisten muotoilema yksityiskohtainen kirjaus Jyväskylän ja Korpilahden liitossopimukseen, jonka molemmat valtuustot ovat hyväksyneet.

Korpilahden aluelautakunta ei ole rakennettu Säynätsalon mallin mukaisesti, vaan se on nimenomaan korpilahtelainen malli. Lautakuntaan tulee 11 jäsentä ja varajäsentä, jotka nimetään alueelta valtuustoon, hallitukseen tai lautakuntiin valituista luottamushenkilöistä kuitenkin niin, että kaksi jäsentä ja varajäsentä nimetään kylätoimikuntien yhteisestä ehdotuksesta. Sillä tulee olemaan vankka yhteys kaupunginvaltuustoon ja lautakuntiin sekä toisaalta kylätoimikuntiin.

Aluelautakunnat ovat mielestäni lähidemokratian kannalta tärkeitä elimiä, vaikka maalaiskuntalaiset eivät halunneetkaan niistä sitovaa lausumaa Jyväskylän ja maalaiskunnan hallinnon ja palvelujen järjestämissopimukseen. Sopimukseen tuli kuitenkin maininta: "Uuteen kuntaan voidaan perustaa aluelautakuntia, joilla on lausunnonanto-oikeus oman alueensa asioihin." Hyvä näinkin. Uusi valtuusto voi aikanaan päättää missä osissa nykyistä maalaiskuntaa tällaisia aluelautakuntia tarvitaan ja mitkä olisivat lautakuntien tehtävät.

Aluelautakuntien tarvetta tulee tarkastella rinnan järjestelysopimuksen lausuman kanssa, jossa todetaan: "Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia edistetään tukemalla asukas- ja kyläyhdistysten sekä järjestöjen toimintaa." Aluelautakuntaa ei kannata perustaa yhden kylän alueelle kilpailemaan kylätoimikunnan kanssa, vaan laajemmalle alueelle, jolla on yhteisiä intressejä esim. koulu- ja tieasioissa.

Lähidemokratian toimivuudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää uuden kunnan liikkeellelähdössä.

JUKKA JUUSELA kaupunginhallituksen jäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

Keskustan kupla

Lyhyet

Potilas ensin, entä henkilökunta?

Lyhyet

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.