Kortteli taidetta vai taiteiden kortteli

Muutaman viikon välein julkistettiin kaksi kovin eritasoista ja eri luonteista ratkaisua 1980-luvulla esille nostamaani Jyväskylän konserttisalipulmaan, edellinen akateemikko Leiviskän nerokkaana ja kustannuksiltaan kohtuullisena ratkaisuna kulttuuritoimintojen luontevimpaan paikkaan kaupungin keskustassa, jälkimmäinen taas jonkin verran kokemattomamman ja tuntemattomamman arkkitehdin esityksenä lukuisine kulttuurin toimintoja tarjoavine monumentaalisine tiloineen.

Viimeksi hurrattu, vaiheittain toteutettava ehdotus sijoittuisi Lutakkoon, jonka alan parhaat asiantuntijat tosin taannoin totesivat jo konserttisalin sijoituspaikkaa koskeneessa vertailussaan kaikilta osin huonoimmaksi. No tulkoon konserttisali minne tahansa, vaikka huonoimmaksikin todettuun paikkaan, pääasia että se pian rakennetaan.

Vaan iso peikko hiipii tämän viimeksi julkistetun monenlaisia kulttuuritiloja tarjoavan kulttuurimonumentin takana. Sidottaessa erilaisia kulttuuritiloja toimimaan kaupungin organisaatioissa ja sen Lutakkoon rakentamissa tiloissa synergiahyöty sanaa toistaen, ollaan taas leipomassa niin suurta kakkua, ettei sitä voida asiasta päättäville valtuusmiehille mitenkään syöttää.

Kyynisimmät ovat arvelevinaan, että tällaisia kovin suuria monumentteja esittelemällä saataisiin hanke taas parhaimmin viivästymään. Usein hoettu sana synergiahyöty on fraasina houkutteleva mutta käytännössä ilman sanottavaa kustannusmerkitystä. Nyt esitetty kulttuurimonumentti olisi omiaan hajottamaan kulttuuritoimintojen keskittymistä ja tappaisi kaupungin kulttuurihallinnointiin sitomalla omaehtoisen kulttuuritoiminnan edellytyksiä.

On hyvä myös huomata, että päätöstä Kilpisenkadun tuntumaan sijoittuvan Taiteiden kortteli - hankkeen peruuttamisesta ei ole tehty. Nyt esitetty hanke virittää myös kysymyksen, mikä onkaan se salattu kohtalo, joka entistämistä odottavalle Valtiontalolle on varattu.

Muistettakoon että pisimmälle tähän asti edennyt konserttitalohanke Valtiontalon viereen (ja ylivoimaisesti paras) kaatui paljolti siihen, että sen yhteyteen oli suunniteltu toteutettavaksi liiaksi muita kulttuuritiloja. Konserttisalin rakentaminen ei loppujen lopuksi ole niinkään kiinni rahasta, kuin tahdosta.

ERKKI FREDRIKSON filosofian lisensiaatti Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.