Koti kylänraitilla, oppi kyläkoululla

Otsikon teksti on lainattu Toivakan Kankaisten kyläkoulua koskevasta jutusta (KSML 3.6.)

Toivakassa on otettu ”härkää sarvista” ja koulun lähelle ollaan kaavoittamassa 14 hehtaaria maata asuintonteiksi. Tämä on poikkeuksellisen hyvä uutinen, josta muutkin kunnat voisivat ottaa mallia.

Kyläkoulujen säilyttämiseen voisi linkittää monia muitakin maaseudun mahdollisuuksia. Kylien kehittämisellä voidaan ainakin osittain turvata eri-ikäisten ihmisten ja varsinkin vanhusten hyvinvointi, pienyrittäjyys ja nuorempien työllistäminen.

Olen vaikuttunut siitä aktiivisuudesta, jota professori Eira Korpinen on osoittanut yli 15 vuoden ajan taistellessaan kyläkoulujen puolesta. Varapäätoimittaja Inkeri Pasanen on myös maaseudun ja sen koulujen puolestapuhuja. Myös professori Mauno Vanhala ja muutosagentti Tuija Koivisto ovat ansiokkaasti pitäneet esillä sitä, että vanhuksista vielä kilpaillaan kunnissa. Kirjoitukset löytyvät Keskisuomalaisen arkistosta.

Asiantuntemusta kirjoittajilta ei ole puuttunut, mutta siitä huolimatta pienkoulujen ja kyläkuntien alasajo näyttää jatkuvan.

On olemassa mahdollisuus, jota ei ole paljoakaan pidetty esillä. Vanhuksille voidaan räätälöidä juuri heidän tarpeisiinsa sopivia esteettömiä ja turvallisia asuntoja ja näitä yhteen liittämällä saadaan aikaan kyläyhteisöjä, joissa ei tarvitse olla yksin, mutta joissa säilyvät turvallisuus ja tarpeellinen itsenäisyys. Suosittelen tutustumista Lapinjärven kunnassa meneillään olevaan prosessiin, jossa luodaan täysin uudenlaista taajamaa pikkutaloineen.

On vielä mahdollisuus pelastaa Saarijärven Tarvaalan koulu, Saarenmaan koulu ja monta muuta uhanalaista koulua. Tarvitaan vain innovatiivisuutta, ennakkoluulottomuutta ja paljon kaivattua maalaisjärkeä.

Paavo Lievonen

ent. yrittäjä, eläkeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.