Hallitus on edelleen leikkaamassa lasten kotihoidontukea jakamalla sen pakolla puoliksi vanhempien kesken.
Kotihoidontuen leikkaus ei juurikaan vaikuta sellaisiin hyvätuloisiin perheisiin, joissa sekä äidillä että isällä on vakituinen työ ja samansuuruiset palkat.
Sen sijaan tavallisilta pieni- ja keskituloisilta perheiltä se vie valinnan mahdollisuuden lastensa hoidossa. Leikkaus eriarvoistaa suomalaiset perheet.
Toteutuessaan muutos tuo lisäksi jopa kymmeniä tuhansia uusia lapsia äärirajalla toimivaan kunnalliseen päivähoitoon ja lisää tuntuvasti kuntien menoja, vaikka hallituksen piti vähentää niiden tehtäviä ja velvoitteita.
Hallitus on perustellut kotihoidontuen leikkausta äitien ja isien tasa-arvolla ja sillä, että näin lisätään isien osallistumista lasten hoitoon. Perustelut ovat kestämättömiä.
Naisten alemmat palkat, pätkätyöt ja vanhemmuuden kustannusten epäoikeudenmukainen jakaantuminen äitien ja isien työnantajien välillä ovat tasa-arvon todellisia esteitä.
Kokoomuksella ja SDP:llä on kaikki valta näiden ongelmien ratkaisemiseksi niin hallituksessa kuin työmarkkinajärjestöissä.
Päähallituspuolueilta joutuu kysymään, miksi naisen euro on edelleen miehen euroa pienempi, miksi nuoret naiset saavat usein vain pätkätöitä ja miksi äidin työnantaja joutuu vieläkin kantamaan suurimman vastuun vanhemmuuden kustannuksista? Uudistamalla vanhemmuuden kustannusten jakautumista voitaisiin edistää naisvaltaisten alojen työllisyyttä ja hillitä pätkätöiden kierrettä. Jotain kertoo se, että kokoomuslainen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty herää vasta neljän vuoden jälkeen, vaalien alla, vaatimaan tätä.
Kotihoidontuki antaa perheille mahdollisuuden sovittaa paremmin yhteen työ- ja muuta elämää. Leikkaus vie sen parhaan ominaisuuden eli jouston kunkin perheen elämäntilanteen mukaan. Mielestäni perheet eivät tarvitse hallitusta sanelemaan, miten heidän lapsensa tulee hoitaa.
Aila Paloniemi
kansanedustaja (kesk.)
Perhehoitoliiton puheenjohtaja
Jyväskylä
Jos luet kommentteja tai kirjoitat niitä, muut käyttäjät voivat nähdä, milloin olet kirjautuneena palveluumme. Jos haluat, etteivät muut näe paikallaoloasi, voit estää sen asetuksista. Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi, voit tehdä sen täältä.