Kotirauhaa ja perusturvaa kaikille

Pihtiputaan yrittäjien perustamien ”Yöpyövelien” rikoksia ennaltaehkäisevä toiminta on saanut arvoisensa huomion paikallisesti, maakunnallisesti (Keskisuomalainen) ja valtakunnallisesti (mm. Yle ja Mtv 3). Viimeksi Aamulehti (1.11.) kertoi seitsemän sivun raportillaan turvattomuuden torjunnasta pihtiputaalaiseen tapaan.

Elämme nyt vuoden pimeimpiä viikkoja, joten Yöpyöveleiden toimintaa voi todella kiittää käsi sydämellä jokainen Pihtiputaan pitäjän asukas. Voiko Pihtiputaan kunta itse, ministerit ja kansanedustajat tai tavallinen kuntalainen tehdä toiminnan tukemiseksi vielä jotain? Voi!

Kun poliisin resurssit Suomessa (n. 7 500 poliisia ) on päivitetty vallitsevaan taloustilanteeseen, ei enää jokaiseen pitäjään riitä sitä ensimmäistäkään poliisia. Nyt kuitenkin puhutaan 300 poliisin lisätarpeesta, onneksi pääosin kenttätyöhön. Lisäksi ennaltaehkäisevä työ ja mm. liikennevalvonta huutaa kipeästi lisää voimia kansalaisten turvaksi.

Kun fakta on, että lähes jokaisessa suuremmassa kunnassa poliisin palvelut ja läsnäolo ovat jo itsestään selvyys, niin 50–80 uuden poliisivakanssin perustamisella saataisiin jokaiseen Suomen kuntaan yksi ” pitäjäpoliisi”.

Näiden pitäjäpoliisien koulutuksessa voisi huomioida maaseudun ja pitkien etäisyyksien erityistarpeet lupa-ja hallintoasioita myöten. Koulupoliisi Jouni Rinteen uraauurtavalle työlle pitäisi saada lisää kolleegoja päiväkodeista ja kouluista alkaen uudenlaiseen ja jatkuvaan kansalaisten laillisuuskasvatukseen ennaltaehkäisevässä, arvokkaassa tarkoituksessa.

Viestiä näistä, ainoastaan nopeita päätöksiä vaativista asioista voisivat keskisuomalaiset kansanedustajat ja arvoisat ministerimme viedä suoraan mm. Päivi Räsäselle, Mikko Paaterolle ja eduskunnalle. Sisäministerin ja poliisipäällikön keskinäisten nokittelujen sijaan pitäisi keskittyä jokaisen suomalaisen jo perustuslaissa kirjattuun oikeuteen kotiemme koskemattomuudesta ja kansalaisten yhdenvartaisesta perusturvasta kaikkialla Suomessa. Myös Pihtiputaalla.

Yksi suurempi helpotus poliisin arkipäivään ja etenkin yöhön olisi siirtää ns. juoppokuskaukset putkiin vaikkapa vartiontiliikkeiden tehtäviksi. Kun Pihtiputaan Muurasjärveltä tai Liitonmäeltä lähdetään viemään humaltunutta häirikköä joko Äänekosken tai Saarijärven betonisuojiin, menee edestakaiseen ajamiseen kahden poliisin työaikaa noin 3 tuntia ja matkaa kertyy jopa yli 200 km.

Jos kaksi tälläistä ”kuningaskyyditystä” tuleekin samalle yövuorolle, partion vuoro onkin kohta siinä. Pihtiputaalle ei saada silloin poliisin apua lähempää kuten Pyhäjärveltä tai Haapajärveltä, koska ”Helsingin hallinto näin määrää”.

Silti olen satavarma siitä, että jokainen poliisi ja jokainen partio tekee kaikkensa ja parhaansa jokaisesa työvuorossaan kansalaisten turvaksi ja parhaaksi. Tästä aito kiitos jokaiselle poliisille ja jaksamista työhönne!

Pihtiputaan Yrittäjien Yöpyöveleiden työ rikoksien ennaltaehkäisyssä on oiva, arvokas esimerkki yhteisestä vastuusta. Voisiko urheilun tukemisesta tunnettu Pihtiputaan kunta tukea jotenkin myös Yöpyövelien arvokasta toimintaa kuntalaistensa turvaksi ja parhaaksi? Olisiko tässä kunnalle julkisen kiitoksen paikka, vaikkapa Pihtiputaan Vuoden 2014 Vaikuttaja-palkittavaksi?

Valtuustossa on 27 viisasta ja kunnanhallituksessa 9 vastuullista päättäjää, kuntalaisten edustajaa. He ovat saaneet valtakirjansa kuntamme jäseniltä, myös turvattomilta vanhuksilta, jotka ovat perusoikeutensa ja rikkomattoman kotirauhansa ansainneet.

Nyt olisi vakavan harkinnan ja oikeudenmukaisuuden aika. Kunnanvaltuuston puheenjohtajana toimii eläköitynyt ja ansioitunut poliisi.

Toivottavasti kunta ja kuntalaisemme tukevat Pihtiputaan Yrittäjien yöpyövelien vapaaehtoista vartiotoimintaa. Kohta 100-vuotiaassa itsenäisessä Suomessa koti ja kodin turva ovat elämämme tärkeimpiä asioita.

Vähempiosaisten, vanhusten ja lasten ei tarvitsisi elää enää pelon vallassa sivistysvaltiossa, Suomessa. Pidetään yhtä, seurataan elämää ympärillämme päivin ja öin, pidetään huolta naapureistamme.

Pidetään silmät auki ja korvat kuulolla. Valvotaan tarvittaessa yhdessä. Arvostetaan, kiitetään ja kannustetaan poliisia. Eletään ihmisiksi ja kunnioitetaan ihmisen elämää. Jokainen päivä ja jokainen yö.

Alpo-Petteri Kokkonen

Pihtipudas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.