Kotoa kaikki lähtee

Mäkijoukkueestamme erotettiin Harri Olli, koska hän toimi aivan niin kuin häntä huvitti. Hän ei piitannut johdon ohjeista eikä joukkuetovereistaan.

Tuttuni, suurehkon kaupungin opettaja, valittaa jatkuvasti häiriköivistä oppilaistaan. Kaiken kukkuraksi näiden oppilaiden vanhemmat syyttelevät ongelmista opettajia, vaikka lapset ovat heidän oman kasvatuksensa tulos. Samoin Harri Ollin isä vain hämmensi poikansa asioita.

Arkkiatri Risto Pelkosen mukaan lasten ongelmat ovat perheiden ongelmia. "Kasvatuspsykologiat ovat menneet ihmisiltä sekaisin. Yksi syy on vastavallankumous paternalismia vastaan. Ennen oli auktoriteettejä kuten perheessä isä ja koulussa opettaja, mutta tuollaista järjestelmää ei hyväksytä enää".

Arkkiatri sanoi televisiossa, että perheessä on tärkeintä järjestys ja normaali elämän rytmi sekä se, että joku kantaa vastuun. Hänen mukaansa perheessä ei ole enää vastuunkantajia eli lapsille annetaan vapauksia jo ennen kuin heillä on kykyä kantaa vastuuta.

Vääristyneestä kasvatuksesta voi olla tuhoisat seuraukset. Muistan erään kokeneen vanginvartijan kertoneen, että suurin osa vangeista on saanut joko liian ankaran tai liian vapaan kasvatuksen.

Usein moititaan nykynuoria. Mielestäni valtaosa heistä on todella fiksuja, mutta ihmettelen ongelmanuorien määrää.

Syksyllä uutisoitiin, että oululaisista pojista jopa 40 prosenttia ei kelvannut armeijaan ja että joka seitsemännellä nuorella on mielenterveysongelmia. Kansalaisena ihmettelen, että miksi heidän ongelmiensa ennaltaehkäisyyn ei osata panosteta paremmin? Nuorten ongelmathan koituvat ajan mittaan yhteiskunnallekin erittäin kalliiksi muun muassa syrjäytymisinä.

Lasten ja nuorten ongelmien auttamisessa on keskitytty lähinnä niiden korjaamiseen jälkikäteen, kun pitäisi panostaa ennaltaehkäisyyn. Nytkin hyväksyttiin laki, että leikataan toimeentulotukea niiltä alle 25-vuotiailta, jotka kieltäytyvät koulutuksesta. Tämäkin jäänee vain huonoksi korjaamisyritykseksi.

Paras tapa ennakkoehkäisyyn on lasten vanhempien neuvonta, jossa korostetaan, että he olisivat vastuullisia ja opettaisivat lapsensakin vastuullisiksi. Erityiskohteena olisivat vanhemmat, jotka eri syistä eivät osaa tai jaksa huolehtia lapsistaan.

Tätä työtä kyllä tehdäänkin neuvoloissa ja on jo perheneuvojiakin, mutta tarvittaisiin paljon nykyistä parempia tuloksia. Eikö joissakin kunnissa voitaisi tehdä vielä tehokkaampi nollatoleranssikokeilu, vaikka EU-rahoilla?

Tein oman alani työssä kokeilun, jota esimieheni ennakkoon kauhisteli, että siinähän puututaan ihmisten yksityisasioihin. Mutta siitä tuli menestys, kun siihen oli hyvät perusteet ja hyvä toteutus.

Innovaatiota ja rohkeutta lasten ja nuorten parhaaksi! Ja vaikka mäkivalmentaja Pekka Niemelä vastuullisuus-konsultiksi. Hänellähän on kokemusta ulkomailta ja näyttöä sekä tuloksia Suomessakin - mäkihypyssämme.

JAAKKO SALO Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.