Kotoutus on hyvällä mallillla

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sanoi vaalipaneelissa Jyväskylässä 9.2., että kotouttamistoimet ovat tehottomia. Itse kotouttamistyötä kymmenen vuotta tehneenä on pakko todeta, ettei ilmeisesti hänellä ole asiasta oikeaa tietoa.

Mielestäni kotouttaminen Suomessa on hyvällä mallilla. Omat opiskelijani ovat menestyneet hyvin, mutta totta kai useimmilla on ensin ollut tarve joko kouluttautua uudelleen tai päivittää osaamisensa Suomen olosuhteisiin.

Kuin vahvistukseksi ehdin vaalitapahtumasta vain Seppään asti, kun minua nykäisi hihasta entinen maahanmuuttajaopiskelijani. Hymyillen hän kertoi olevansa työssä omassa toiveammatissaan – käsityöammatissa mutta ei matalapalkka-alalla – ja kiitteli menneestä.

Maahanmuuttajista vain pieni osa on turvapaikanhakijoita. Heidän kotouttamisensa aloitetaan mielestäni liian myöhään. Se pitäisi aloittaa heti, kun turvapaikanhakija tulee Suomeen. Näin turha vuoden tai kahden odotusaika jäisi pois ja työllistyminen tapahtuisi nopeammin. Kotouttamisaikaa sinänsä ei kuitenkaan juurikaan voida lyhentää siksi, että me kaikki olemme ihmisiä ja aivomme toimivat kuten toimivat.

Kuvittelepa, että joutuisit lähtemään pakoon sisällissotaa tai kuivuutta sinulle uuteen maahan, jossa sinut laitettaisiin leiriin odottamaan mahdollista päätöstä, jolloin et tiedä tulevaisuudestasi mitään. Sinä olet ihminen – eipä ihme jos turhaudut.

Pirjo Keronen

kansanedustajaehdokas (sin.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.