Kouluja tulisi yhdistää

Avoin kirje keskustan luottamusmiesjohdolle.

Valtuuston jäseninä olemme huolestuneita Konneveden koulutuspoliittisista toimista kuluneen valtuustokauden 2005-2008 aikana. Valtion osuuksien vähentyminen ja velvoitteiden ennallaan pysyminen, jopa niiden lisääntyminen ovat vaikeuttaneet huomattavasti taloussuunnittelua. Väestön ikääntyessä joudumme suuntaamaan yhä enemmän resursseja sosiaali-ja terveydenhuollon tarpeisiin.

Tilinpäätöksemme osoitti jo 2005, että kykymme hoitaa lainojamme on heikentynyt. Uusi valtuusto linjasi valtuustoseminaarissaan keväällä 2005 kouluverkon kehittämisen strategiat. Yhteiseksi tavoitteeksi asetettiin laadukkaiden opetuspalveluiden säilyttäminen ja suunnitelman laatiminen kouluverkon supistamiseksi. Kuluneen valtuustokauden 2005-2008 aikana sivistyslautakunta ei ole sitoutunut koulutoimen tulevaisuutta koskevaan kehittämisraporttiin eikä valtuuston asiaa koskeviin linjauksiin. Valtuustolle kuuluu kunnan strateginen ja poliittinen johtaminen. Lautakunnan työskentelyn kehyksenä toimii vuosittain valtuuston sivistystoimen osalle hyväksymä budjetti. Se on tärkein asiakirja, jossa valtuusto linjaa myös koulutuspolitiikkaansa.

Sivistyslautakunnan linjattomuus on saanut ajoittain hyvinkin omavaltaisia piirteitä. On jopa ehdotettu, että opettajat pelastaisivat hunningolle ajautuneen koulutoimen talkootöillä. Tämä osoittaa, että lautakunnan jäsenet eivät ole perehtyneet taloustilanteeseemme ja sen asettamiin talouden reunaehtoihin.

Kouluja yhdistämällä rahaa riittäisi tasapuolisemmin oppilasta kohden. Varojen tulisi suuntautua varsinaiseen opetukseen ja sen kehittämiseen ei kiinteistöjen ylläpitoon. Tällä hetkellä oppilaskohtaiset kustannukset ovat: Hytölä 4 400 euroa (55), Istunmäki 7 500 euroa (22), Sirkkamäki n. 7 200 euroa (18), Särkisalo n. 8 500 euroa (17) ja kirkonkylä 4 273 euroa (120). Laskennallinen valtionosuus/oppilas on n. 6 300 euroa.

Koulutoimemme haasteet eivät kuitenkaan ole vain kouluverkon laajuus. Haastetta antaa kaiken aikaa kasvava erityisopetuksen tarve.

Kunnanhallituksessa keskustan enemmistöllä tehty päätös Sirkkamäen ja Särkisalon koulujen jatkumisesta lukukautena 2008-09 on vastuuton. Päätöksellään keskusta on osoittanut, ettei sillä ole käsitystä kuntataloutemme todellisesta tilasta.

Meille kaikille on tärkeää hyvä ja toimiva koululaitos, jonka oppilaat saavat laadukasta opetusta. Siksi kysymme: 1. Miten valtuuston linjaukset on otettu huomioon koulutoimen kehittämisessä? 2.Miten valtuusto valvoo, että sen linjaukset on otettu huomioon? 3.Mistä keskusta osoittaa varat (200 000 euroa), joka tarvitaan koulujen toiminnan jatkamiseksi? Pyydämme kohteliaimmin, että vastaisitte tähän kirjeeseen julkisesti.

VAPPU LAAKSONEN (sd.) MIRJA MINKKINEN (vas.) RAIJA SUOKIVI (kok.) ja neljä muuta allekirjoittajaa. Konnevesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.