Koulukiusaaminen ja rasismi

Koulukiusaaminen ja rasismi lienevät pahimpia hyvän elämän pilaajia nyky-yhteiskunnassamme. Vaikka on jo kulunut kosolti aikaa siitä kun ryömimme vedestä maalle, niin sittenkin aika siitä kun laskeuduimme alas puusta, on vielä liian lyhyt. Myos kulunut aika siitä, kun paheet koulukiusaaminen ja rasismi tunkeutuivat aivokuoren läpi tietoisuuteemme, on kovin lyhyt. Korostaakseni asiantuntemattomuuttani haluan käsitellä näitä paheita samassa yhteydessä, koska niiden keskinäinen raja tuntuu usein veteen piirretyltä.

Uuraisilla 1950-luvulla arvostettu koulumies kertoi kuultuaan karjalaisesta taustastani, kuinka hänen kouluunsa tuli talvisodan jälkeen evakko-perheistä kaksi vilkasta karjalaistyttöä, joiden puheen vuolaus ja murre kiinnostivat kovasti paikallisia koulun oppilaita. Ikkunastaan opettaja saattoi hymyillen seurata, kuinka näiden karjalaistyttöjen ympärille kertyi kerta kerran jälkeen tiivis kuuntelijapiiri sillä seurauksella, että kahden viikon kuluttua koko luokka oli jättänyt oman Uuraisten murteensa ja puhui tyttöjen soljuvaa murretta. Harmitonta ja hauskaahan se silloin vielä oli. Tämän ajan tulkintana se saattaisi, puhetavan matkintana, olla pahimmanlaatuista koulukiusaamista, ellei peräti rasismia.

Perisyntejämme saattaa olla, että kotikielessämme on ihan vain huomaamatta käytetty puhuttelussa sukuperintönä tulleita puhuttelusanoja, joiden voi tulkita vaappuvan hellyttelyn ja solvauksen rajalla. Vieraasta suusta tulevana ne voidaan kuulla törkeytenä.

Samoin on mummollisten huomionosoitusten laita. Kun näköaisti alkaa heikentyä, sormi on tiedonhankinnassa silmää viisaampi. Maailman sivu ovat lapsirakkaat mummukat pyrkineet silittämään lasten kiharoita ja poskia. Äitejä moinen hellyys kauhistaa, mutta mummukoiden omat lapset saattavat olla kaukana ja yli-ikäisiä hellyyden osoituksille.

Rasismi ja koulukiusaaminen olisi saatava juurineen kitketyksi. Juuret ovat siellä kotona, vanhemmissa ja isovanhemmissa. Toisaalta kohteeksi joutuneidenkin pitäisi muistaa että samat sanat voi ymmärtää monella tavalla: yksi punapääksi sanottu voi loukkaantua mutta toinen ei ole millänsäkään asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.