Koulukiusaaminen vaikuttaa laajalti

Koulukiusaaminen on ollut puheissa ja tv:ssä. Esillä ovat olleet niin kiusatut kuin kiusaajat. On puhuttu psyykkisistä seuraannoista ja pitkäaikaisuudesta.

Asiaa pitäisi tarkastella laajemmin. Koulu on suljettu yhteisö, jossa on tarkoitus oppia elämää varten. Koulussa pitäisi olla sisäiset järjestyssäännöt ja sanktiot. Kaikenlainen oppimista häiriköivä käytös pitäisi karsia pois.

On selvää, että jos joutuu kiusatuksi, kyse ei ole pelkästään psyykkisistä seuraamuksista. Kyse on myös oppimiseen kohdistuvasta häiriöstä ja sen seurauksena mahdolliseen elämään ja työelämään sijoittumisesta. Se ei varmaankaan koske ainoastaan kiusattuja vaan myös kiusaajien opiskelumotivaatiota ja oppimista sekä lisäksi näiden ryhmien ulkopuolelle jäävien oppimista ja siihen keskittymistä, kun hekin joutuvat häiriytyneiden häiritsemiksi. Joten vaikutukset voivat olla laajempia ja kauaskantoisempia kuin ajatellaan.

Pekka Pihlman

Jyväskylä, Säynätsalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Masennuseläkkeet ovat kestämättömällä tasolla

Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Lyhyet

LyhyetKesätapahtumat kiertoon, rallit Seinäjoelle, tangomarkkinat tänne.Ja Ailamarista kuningatarEn ole koskaan syönyt pizzaa tahi hampurilaista, en ole somessa, mutta pärjäilen. Sh, kun olen vältän näitä.

Kaupunki ei välitä melusaasteesta

Lyhyet

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.