Koulumaailma kaipaa kurinpalautusta

Olen koulukiusatun äiti. Kiusaaminen alkoi lapseni ollessa ala-asteella. Rehtori otti tuolloin asian hyvin haltuun ja sai kiusaajien vanhemmat heräämään. Kiusaaminen loppui vähäksi aikaa.

Nyt yläasteikäinen lapseni on jälleen näiden samojen kiusaajien pihdeissä. Jopa niin pahasti, että kiusaajat käyttävät lastani rahallisesti hyväkseen.

Rippilahjaksi saadut rahat ovat menneet kiusaajien hyväksynnän lunnaiksi. "Jos et osta sitä ja tätä, et ole ystävä" tai "jos et osta, kerron kaikille salaisuutesi". Pelokas ja kiusattu lapsi ei voi muuta kuin totella.

Kiva-koulu -projekti on ajatuksena hyvä, mutta se ei toimi käytännössä. Yhdessä elämään -projekti on hyvä ajatuksena, mutta ei sekään toimi käytännössä.

Lapsi tai nuori, joka haluaa ja jolla on intressi kiusata toista ihmistä, vähät välittää aikuisten keksimistä projekteista. Nämä näennäiset kiusaamisen lopettamiseksi kyhätyt projektit ovat niille oppilaille, jotka jo muutoinkin "tottelevat" ja ovat ns. "kilttejä lapsia". Syyt ovat syvemmällä. Puuttuu kuri sekä opettajien ja vanhempien ihmisten kunnioitus.

Tämän päivän koulumaailmassa ja yleensä nuorten kasvattamisessa ollaan metsässä. On menty liian pitkälle yksilön vapauksissa ja oikeuksissa. Lapsi tarvitsee myös kuria ja oppia siitä, ettei maailma pyöri oman navan ympärillä.

Vanhemmat voivat niin halutessaan opettaa toisen ihmisen kunnioittamista ilman "kovia otteita" omalla esimerkillään sekä ohjaamalla ja opastamalla.

Elämän perusta opitaan kotona. Mutta myös yhteiskunnan tulisi herätä kurittomuuteen ja sen kouluissa aiheuttamaan pahaan oloon niin kiusatun itsensä kuin hänen läheistensäkin kokemana.

Opettajille tulisi antaa enemmän kurinpidollisia oikeuksia. En tarkoita fyysistä kurinpitoa vaan oikeutta tehdä sellaisia toimenpiteitä ja ratkaisuja, joilla saadaan kiusaajat lopettamaan älyttömyydet.

Kouluissa pitäisi olla jonkinlainen kurinpitolautakunta, joka ottaisi puhutteluun ja joka viime kädessä voisi erottaa kiusaajan tai kiusaajat koulusta määräajaksi. Ilman konkreettisia kurinpitotoimia kiusaaminen ei vähene.

Aikuisilla on vastuu kasvattaa lapsista yhteiskuntakelpoisia. Ei ole lapsen tai nuoren syy, jos aikuiset eivät kanna vastuuta ja velvoitetta kasvattamisessa.

Oikean ja väärän opettamisen ei luulisi olevan vaikeaa. Kun oppii kunnioittamaan omia vanhempiaan, oppii kunnioittamaan muita ihmisiä. Ja kunnioitus tulee kurin myötä.

Pitää osata sanoa myös ei. Kuria saadaan palautettua koulumaailmaan, kun palautetaan kuria koteihin.

MERJA RAUTIAINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.