Koulumaailmassakin kuri on hyvä renki mutta huono isäntä

Merja Rautiainen kirjoitti (Ksml 22.11.) kurista ja koulukiusaamisesta. Aihe kosketti.

Olen ammatiltani opettaja. Minua on aikoinaan kiusattu ja niin on lapsianikin.

Kuten Rautiainen sanoo, vanhempien rooli on tärkeä. Jos jokaisella lapsella olisi jämäkät, rakastavat vanhemmat, jotka opettaisivat lapsensa kunnioittamaan muita ja tekemään ahkerasti työtä, maailma olisi hieno paikka elää. Valitettavasti maailma ei ole täydellinen.

Kova kuri ei ole ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Kuri on välttämätön väline ihmisjoukkoja hallitessa, mutta sitä pitää käyttää viisaasti. Kuriin pitää aina liittyä korkea moraali ja aito välittäminen.

Jos koulussa painotetaan vain kuria, ongelmat jäävät pinnan alle. Piilossa kurittajien katseilta kiusaaminen jatkuu julmempana kuin ennen.

Kovat rangaistukset koventavat kiusaajien otteita. "Kantelija" saa hirveän rangaistuksen. Näin oli koulussa omassa lapsuudessani.

Kuri on vahvemman valtaa eikä se äärimmilleen vietynä puolusta heikkoja. Yhteisössä, jossa valtaa käytetään epäröimättä, sääliä ei usein löydy myöskään hitaita, herkkiä tai muuten erilaisia kohtaan. Esiin tuodut ongelmat ratkaistaan rankaisulla - ja kaikki jatkuu entisellään. "Pahat" ovat pahoja eikä sille mitään mahda…

Kannatan Rautiaisenkin mainitsemaa kasvatusta ilman kovia otteita. Itsestään selvän järjestyksenpidon lisäksi vanhempien ja opettajien pitäisi jaksaa puuttua ja välittää.

Omalla käytöksellä pitäisi aina antaa esimerkkiä. Töykeisiin puheisiin pitäisi puuttua. Jonkun oppilaan hylkimiseen, yksin jättämiseen, pitäisi puuttua. Kaikkeen pitäisi puuttua, aina.

Lasten kanssa pitäisi keskustella asioista niin, että he oppisivat katsomaan asioita toistenkin silmin ja voisivat luottaa siihen, että kotona ja koulussa pyritään yhteiseen hyvään.

Vanhemmat ja opettajat ovat ihmisiä. Vanhemmilla on kiireensä ja muut murheensa. Opettajilla on suuret ryhmät ja paljon opetettavaa asiaa. Silti - ja sitä suuremmalla syyllä - meidän pitäisi aina pyrkiä hyvään henkeen, oikeudenmukaiseen ilmapiiriin, kaikkien huomioon ottamiseen.

Tiedän, miten turhauttavaa "kiusaajien ymmärtäminen" on, mutta kiusaaminen loppuu vasta, kun kiusaaja todella ymmärtää, miltä kiusatusta tuntuu ja kaikki ymmärtävät, miksi kiusaaja kiusaa.

Kiusaaminen loppuu, kun siihen jaksetaan kiinnittää huomiota, sitä ei vähätellä eikä kuvitella, että se voi loppua käskemällä. Kiusaaminen on merkki ihmisten pahasta olosta, jota ei kuri korjaa.

EIJA LEHVIKKO Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Lyhyet

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.