Koulumaailmassakin kuri on hyvä renki mutta huono isäntä

Merja Rautiainen kirjoitti (Ksml 22.11.) kurista ja koulukiusaamisesta. Aihe kosketti.

Olen ammatiltani opettaja. Minua on aikoinaan kiusattu ja niin on lapsianikin.

Kuten Rautiainen sanoo, vanhempien rooli on tärkeä. Jos jokaisella lapsella olisi jämäkät, rakastavat vanhemmat, jotka opettaisivat lapsensa kunnioittamaan muita ja tekemään ahkerasti työtä, maailma olisi hieno paikka elää. Valitettavasti maailma ei ole täydellinen.

Kova kuri ei ole ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Kuri on välttämätön väline ihmisjoukkoja hallitessa, mutta sitä pitää käyttää viisaasti. Kuriin pitää aina liittyä korkea moraali ja aito välittäminen.

Jos koulussa painotetaan vain kuria, ongelmat jäävät pinnan alle. Piilossa kurittajien katseilta kiusaaminen jatkuu julmempana kuin ennen.

Kovat rangaistukset koventavat kiusaajien otteita. "Kantelija" saa hirveän rangaistuksen. Näin oli koulussa omassa lapsuudessani.

Kuri on vahvemman valtaa eikä se äärimmilleen vietynä puolusta heikkoja. Yhteisössä, jossa valtaa käytetään epäröimättä, sääliä ei usein löydy myöskään hitaita, herkkiä tai muuten erilaisia kohtaan. Esiin tuodut ongelmat ratkaistaan rankaisulla - ja kaikki jatkuu entisellään. "Pahat" ovat pahoja eikä sille mitään mahda…

Kannatan Rautiaisenkin mainitsemaa kasvatusta ilman kovia otteita. Itsestään selvän järjestyksenpidon lisäksi vanhempien ja opettajien pitäisi jaksaa puuttua ja välittää.

Omalla käytöksellä pitäisi aina antaa esimerkkiä. Töykeisiin puheisiin pitäisi puuttua. Jonkun oppilaan hylkimiseen, yksin jättämiseen, pitäisi puuttua. Kaikkeen pitäisi puuttua, aina.

Lasten kanssa pitäisi keskustella asioista niin, että he oppisivat katsomaan asioita toistenkin silmin ja voisivat luottaa siihen, että kotona ja koulussa pyritään yhteiseen hyvään.

Vanhemmat ja opettajat ovat ihmisiä. Vanhemmilla on kiireensä ja muut murheensa. Opettajilla on suuret ryhmät ja paljon opetettavaa asiaa. Silti - ja sitä suuremmalla syyllä - meidän pitäisi aina pyrkiä hyvään henkeen, oikeudenmukaiseen ilmapiiriin, kaikkien huomioon ottamiseen.

Tiedän, miten turhauttavaa "kiusaajien ymmärtäminen" on, mutta kiusaaminen loppuu vasta, kun kiusaaja todella ymmärtää, miltä kiusatusta tuntuu ja kaikki ymmärtävät, miksi kiusaaja kiusaa.

Kiusaaminen loppuu, kun siihen jaksetaan kiinnittää huomiota, sitä ei vähätellä eikä kuvitella, että se voi loppua käskemällä. Kiusaaminen on merkki ihmisten pahasta olosta, jota ei kuri korjaa.

EIJA LEHVIKKO Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 25.5.

Koulussa huomio perustaitoihin

Alle 18-vuotiaan työllistäminen on vastuullinen teko

Hallitusohjelmaan kansallinen talous- taidon ohjelma

Sain hyvää palvelua

Suomen puolesta Euroopan unionissa

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Haittaan liittyy uhka

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.