Koulun häiriköt tyrmään!

Dipl.ins. Aki Saarinen peräänkuuluttaa tarkkailuluokkia häiriköille (Ksml 19.11.) paremman työrauhan toivossa. Menisiköhän Saarinen myös opettamaan tarkkistaan? Ehkä vierailu niissäkin tiloissa avartaisi ajattelua.

Häiriköinnin yleisin syy on, että tunneilla pitkästyttää. Pelkästään jo se, että päivät päästään väsätään kynällä muistiinpanoja ja tehtäviä, vaikka opettajakaan ei enää kirjoita kynällä ainuttakaan elämänsä tärkeää tekstiä. Kouluille taas hankitaan halvalla niin kehnot laitteet, että niillä työskentely on vain piinaa (eikä koneita ole edes riittävästi normaalikokoisia opetusryhmiä varten).

Tunneilla opiskellaan "niin kuin tekivät isätkin ennen". Tuijotetaan enin aika toisen niskaa. Ne oppilaat, joilla olisi aiheesta jotain sanottavaa ja kysyttävää, ovat niin arkoja, etteivät saa suutaan auki. Mistähän yletön jännittäminen opitaan, kun se ei kuulu yhteenkään opetussuunnitelmaan? Häiriköt sentään avaavat suunsa ja uskovat siksi valona olevansa.

Pitkästynyt oppilas osaa sanoa vain "ei kiinnosta", mutta ei lainkaan kuvailla sitä, millaisia tietoja ja taitoja hänen pitäisi hankkia eri oppiaineiden tunneilla. Eihän sitä koskaan kysytäkään! Aina joku muu kuin hän itse (yleensä oppikirja) tietää, mitä milloinkin pitää oppia. Etsi siinä sitten subjekteja mummon sieniretkitarinoista, kun juuri on saanut hankittua mopon, josta riittäisi kyllä jäsennettävää.

On oppilaissakin mätää. Itsekeskeisten mielestä heidän meikkinsä, bilettämisensä, uusi kännykkänsä ja elämänsä ovat tärkeämpää selostettavaa kuin tunnin aihe. Röyhkeiden mielipiteet on tärkeää kuulla jokaisen tunnin alussa. He osaavat aina ääneen ja selvään määritellä tehtävien sekä opettajan tason. Kotoa tulee vielä vankka tuki; heille opettaja on pelkkä pitkiä lomiaan suunnitteleva törppö, jonka sietääkin kuulla arvonsa.

Ylimieliset seulovat seuransa kuin telkkarissa ikään: heikot lenkit pudotetaan ja säälittäviä kiusataan. Siinä tuntee itsensä vahvaksi, ihan kuten särkiessäkin kaiken, minkä pystyy. Se on myös kivaa. Paikkoja töhritään ja roskataan, etenkin ruokalassa, koska "täällähän on siivoja".

Kielenkäyttö saa olla törkeää, koska "en mä tarkota sillä mitään pahaa". Loukkauksia saa heittää, koska se on "läppää". Taju toisen kunnioittamisesta on hämärtynyt yhteiskunnassa, miksei siis koulussakin! Oikeakaan ei enää tahdo erottua väärästä, puhumattakaan hyvä pahasta. Etenkin kun lakikin kieltää puhumasta Jumalan tahdon mukaisesta elämästä mutta perkelettä saa ylistää opettajainhuonetta myöten.

JORMA POLLARI yläkoulun lehtori Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Muisti on herkkä häiriintymään

Nelostien siirto loi liikennesumpun

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.