Koulun lakkautus ei ole ainut vaihtoehto

Olemme rakentaneet tämän vuoden ajan kotia Ylä-Kintaudella sijaitsevan Ylämäen koulun viereen. Halusimme ostaa Petäjäveden kunnalta tontin koulun läheisyydestä, jotta lapsemme voisi tulevaisuudessa aloittaa koulunkäyntinsä pienellä kyläkoululla, joka toimii myös monien harrastusten ja tapahtumien pitopaikkana. Tonttikauppojen yhteydessä Petäjäveden kunnan virkamiehet iloitsivat, että uusi lapsiperhe muuttaa kylälle ja tukee näin koulun säilymistä.

Lainaus kunnan suunnittelutarveratkaisun päätöksestä 21.4.2009: "Tontti sijaitsee osittain Petäjäveden vahvistetulla rantayleiskaava-alueella, mihin on kaavamerkinnässä laitettu P eli palvelujen alue. Välittömässä läheisyydessä on Ylä-Kintauden koulu ja tämä rakentaminen palvelee koulun säilymistä."

Viime viikkojen aikana olemme tunteneet itsemme petetyksi: Ylämäen koulu uhataan lakkauttaa, koska kahden vuoden ajan oppilasmäärä on ollut alle vaaditun rajan.

Oppilasmäärä kuitenkin kasvaa tulevina vuosina. Kylälle on muuttanut ja rakentanut useampi lapsiperhe. Kyläkoulu on toiminut vetonaulana ja kylän ainoana palveluna, jotta kylälle on muuttanut uusia lapsiperheitä. Näin on myös tulevaisuudessa, jos koulu vain säilyy, mutta jos ei säily, lapsiperheillä ei ole tätä erityistä syytä muuttaa kylälle. Tämän voisi ajatella huolestuttavan myös kuntaa eikä vain meitä kyläläisiä.

Tuntuu käsittämättömältä kuulla laskelmia koulun lakkautuksesta saatavista säästöistä, koska jatkossakin Ylämäen koulun opettajat työskentelisivät Petäjäveden kunnan palkkalistoilla ja Ylämäen koulun oppilaita olisi kyydittävä pitkiä matkoja edestakaisin muihin kouluihin. Lisäksi meidän vanhempien suuri huolenaihe on, miten pienet lapset jaksaisivat pidentyvät koulumatkat ja kyydityksistä johtuvat pitkät odotusajat aamuisin ja iltapäivisin.

Taloudellisesti vaikeina aikoina kunnan asukkaiden elämää ei pitäisi vaikeuttaa entisestään. Pitäisi pohtia keinoja, miten kunta voisi edesauttaa kylien elinvoimaisuutta taloudellisesta ahdingosta huolimatta ja houkutella uusia asukkaita sivukylillekin.

Kylän ainoan palvelun poistaminen olisi kuolettava isku kylälle ja vastoin kaikkea sitä yhteishengen luomista, mitä Petäjäveden kunnassa on pyritty rakentamaan. Vetoamme, että asian ratkaisussa voitaisiin nähdä muitakin mahdollisuuksia kuin koulun lakkauttaminen. Esimerkiksi Ylämäen koulu voisi ottaa vastaan oppilaita sieltä, missä on tilanahtautta.

Oppilasmäärän heilahtelut ovat luonnollinen asia pienellä kylällä. Tällöin ei kuitenkaan pitäisi tuijottaa vain lyhyen aikavälin ennusteita vaan katsoa asiaa pitemmälle ja nähdä myös kaikki ne negatiiviset asiat, mitä koulun lakkauttamisesta seuraisi kylälle ja koko kunnalle.

EIJA, TIMO JA MATIAS HANHIMÄKI Vantaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kukaan ei valvo Kelaa

Avoimen väylälle myös taloudellista tasa-arvoa

Lyhyet

LyhyetKyllä on sääli eläimiä, joista ei pidetä huolta! Syyttömiä kärsijöitä!Pitokiellot voimaan!Metsästäjät menevät egoaan pönkittämään tappamalla viattomia eläimiä!

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.