Koulun lakkautus ei tuo säästöä

Mistä on löytynyt koulujen lakkauttamista ajavalle henkilölle ne luvut siitä, kuinka kauhean paljon lakkauttamisella säästetään? Väittäisin suoralta kädeltä, että luvut eivät voi pitää paikkaansa. Jossainhan uskallettiin kertoa, että koulumenot kunnassa ovat nousseet tuollaisen operaation jälkeen. Kannattaisi laskea tarkkaan ja ottaa kaikki menoerät huomioon ennen ja jälkeen, ennen kuin lyö päätökset lukkoon.

Jos ajatellaan kustannukset oppilasta kohti, jokainen tarvitsee samat kirjat, koulutarvikkeet ja kouluaterian siitä riippumatta, missä päin Suomea käy koulunsa.

Se on siis vakiomeno. Samoin pitää olla luokkahuone ja opettaja. Liekö siitä säästöä, että toisaalla jää hyvä koulurakennus ja luokka tyhjiksi, toisaalla tungetaan täyteen kouluun lisää oppilaita.

Jos lasketaan, että tyhjä koulutalo myydään, se on toiveajattelua. Parhaassakin tapauksessa on kyseessä kertasuoritus. Mutta sitä ei voi joutua odottamaan kauan.

Vanha kouluni Laukaassa oli koulutoimen lakkauttamisen jälkeen yli 40 vuotta edelleen kunnan omistuksessa, ja se merkitsi ylläpitokuluja koko ajalta.

Se, mihin varmasti menee enemmän rahaa, on koulukuljetukset.

Mahdollisesti joudutaan palkkaamaan lisää henkilökuntaa, kuten kouluavustaja. Jos joudutaan rakentamaan lisää siellä, jonne oppilaat siirretään, tulee varmasti lisää menoja.

Nykyään kannattaa kiinnittää huomiota myös homeongelmaan. Jos lakkautettavaksi esitellyllä koululla on siinä puhtaat paperit, kannattaisi niistä tiloista pitää kiinni. Homeille altistumista kannattaisi kaikin tavoin välttää.

Pienessä koulussa on helpompi huomata jokainen oppilas kuin suuressa.

Ottakaapa selville, kuinka paljon syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle, vaikka jokainen ei aiheutakaan Jokelan tai Kauhajoen tapaista tragediaa.

Tuntuu siltä, että nyky-yhteiskunta on kulttuurivihamielinen.

”Säästetään” pieniä summia koulujen, kirjastojen ym. kohdalla, toisaalla hyväksytään silmiä räpäyttämättä miljoonamenot.

Raili Kuitunen

Laukaa, Lievestuore

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.