Koulun tarkoitus ei ole tuottaa säästöjä

Aikomus perustaa yksi suurkoulu tuottamaan säästöjä Jyväskylän kaupungille, kuulostaa erittäin lyhytnäköiseltä säästämiseltä. Suurkouluun ahdettaisiin monen erityyppisen koulun oppilaat samaan tilaan. Eikö Jyväskylän kaupungilla ole todellakaan varaa järjestää lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville oppilaille omia tiloja? Mielestäni tässä on kyse poliittisen tahdon puutteesta.

Jos päättäjillä on poliittista tahtoa, löytyvät kyllä rahat vaikka mihin hankkeeseen!

Tässä on nyt kyse Jyväskylän kaupungin imagosta luotettavien, tasokkaiden ja turvallisten koulutuspalveluiden tuottajana. Nyt on tilaisuus valita lähteekö taso alas- vai ylöspäin.

Kaupunki perustelee Lyseon ja muiden koulujen lakkauttamisen tarvetta sillä, että Järvenpäässä ja Tikkurilassa on isot koulukeskukset ja ne ovat osoittautuneet erittäin kustannustehokkaiksi. Siis kustannustehokkaiksi! Haloo! Eihän koulun tarkoitus ole tuottaa säästöjä kaupungille, vaan korkeatasoista opetusta kannustavassa ja turvallisessa oppimisympäristössä.

Jokainen päättäjä voi vain arvella mielessään lisääkö uusi supersäästökoulu syrjäänvetäytyvien ja epävarmojen nuorten halukkuutta ja luottamusta koulua kohtaan? Tai lisääkö uusi kasvoton ja identiteetitön megakoulu hyvin motivoituneiden ja menestyvien oppilaiden mielenkiintoa opetusta kohtaan? Ja jos ei, niin haittaako tämä heidän tulevaisuuttaan?

Entä mitä tehdään olemassa oleville kiinteistöille? Onko ne kenties jo myyty samalla logiikalla kuin ns. Valtion talo, eli annetaan nimelliseen hintaan, jos ostaja / ”saaja” lupaa remontoida tilat? Oma lukunsa ovat vielä megakoulujen turvallisuusjärjestelyt. Emme varmaankaan halua tänne koulupoliiseja ja kulunvalvontalaitteita leimaamaan nuoriamme ja vinouttamaan heidän ajattelutapaansa epäluuloiseksi.

Miettikää nyt vielä, hyvät päättäjät!

JARKKO SAVOLAINEN

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.