Koulupäätös oli valmistelijan farssi

Olen seurannut Hurttian koulun lakkauttamisprosessia enkä voi kuin kummastella sitä pöyristyttävää tapaa, jolla päätöksiä Jyväskylän kaupungissa tehdään.

Asiaa valmistellut virkamies sai päähänsä, että koulu on lakkautettava, maksoi mitä maksoi. Oman esityksensä tueksi hän näppäili laskimestaan ulos monenlaisia lukuja, muun muassa noin 1,5 miljoonan euron kustannuslaskelman sekä 300000 euron vuotuiset säästöt. Missään tilaisuudessa hän ei kuitenkaan ole julkisesti kaavojaan avannut.

Sopivia virheellisiä lausuntoja tilaamalla, suuria lukuja esittelemällä sekä käsittämättömän kiireisellä aikataululla kyseinen virkamies on painostanut ulos päätöksen, jossa kansalaisten demokraattiset oikeudet on poljettu jalkoihin, valitusprosessista on tehty käytännössä mahdoton ja sivistyslautakunta päättävänä elimenä joutuu naurunalaiseksi.

On järkyttävää nähdä, miten tietoisesti ja systemaattisesti virkamies voi johdattaa koko prosessia näin harhaan. Voiko todellakin näin tapahtua Suomessa?

Hyvät päättäjät, teidän tehtävänne on ajatella kriittisesti mikäli teitä yritetään vedättää.

Te ette voi mennä vuorotellen toistenne selän taakse piiloon, vaan jonkun täytyy ottaa vastuu siitä, miten ja millaisilla perusteilla päätöksiä kaupungissa tehdään.

Huonot ajat tarvitsevat hyviä johtajia, niitä jotka näkevät kokonaisuuden, ottavat asioista selvää, kuuntelevat ihmisiä ja tarvittaessa vaihtavat kantansa todellisuuden selviydyttyä.

Huonot ajat eivät kaipaa sätkynukkeja, jotka tanssivat virkamiesten puhaltaessa pillejä. Siihen ei silloin ole varaa.

Keskusteluissa eri osapuolien kanssa on tullut varsin selväksi, että kukaan ei todellisuudessa usko pienen koulun lakkauttamisen tuovan kyseisiä säästöjä kaupungille.

Parhaimmillaankin kulu siirtyy vain momentilta toiselle.

Hurttian tapauksessa kyseessä vaikuttaa olevan näennäinen päätös, jotta näyttäisi siltä, kuin jotain yritettäisiin tehdä. Eikö olisi parempi tunnustaa tosiasiat ja sanoa suoraan, ettei tällä saavuteta mitään todellista?

Ongelmat ovat täysin muualla, samoin ratkaisut ongelmiin. Näennäisellä päätöksellä ainoastaan tuhotaan, ei rakenneta tulevaisuutta. Lisäksi virheellisellä ja harhaanjohdetulla päätöksentekoprosessilla pilkataan Suomea ja kaikkia suomalaisia.

Hyvät sivistyslautakunnan jäsenet sekä kaupungin päättäjät, pyydän että mietitte, mitä on tapahtumassa.

Tero Tuovinen

FT

Jyväskylä, Korpilahti

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Metsä on meidän mahdollisuutemme

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.