Koulupäivien pitäisi olla lyhyempiä

Nuorten koulupäivät ovat liian pitkiä. Peruskoulun opit ovat arjen kannalta tietenkin tarpeellisia, mutta viikon tuntimäärä on aivan liian suuri.

Harvalla nuorella on tarpeeksi aikaa harrastuksille ja koululle samanaikaisesti ja toinen on aina huonommalla tolalla. Nyky-yhteiskunta kasvattaa nuorista suoriutujia ja koulussa on oltava hyvä ja harrastuksesta on suunniteltava vähintäänkin toista ammattia.

Jo kahdeksan tunnin koulupäivä on tarpeeksi väsyttävä, mutta perään olisi jaksettava tehdä koulutyöt ja projektit. Kokeisiin on luettava ja harrastuksissa käytävä, ellei halua lukkiutua kotinsa sisään. Myös muita kavereita olisi hyvä tavata ja yöunien on oltava vähintäänkin kahdeksan tunnin mittaiset.

Peruskoulun väsyttämät nuoret harvemmin hakeutuvat lukioon ja jos näin sattuu käymään, ovat he ehkä jo oppineet koulunkäynnin olevan suurta suorittamista. Varsinkin kunnianhimoinen opiskelija saattaa väsyttää itsensä opiskellessa tyystin, ja viikonloput kuluvat kokeisiin lukiessa tai energiaa kerätessä. Elämää ei kuitenkaan voi kokonaan rakentaa lyhyiden viikon lomien tai viikonloppujen perusteella. Kun koulun käynti alkaa tuntua pakkopullalta, on kesälomakin liian lyhyt.

Kun ihminen käyttää koko nuoruutensa opiskellen ja valmistuu hyvään ammattiin, saattaa hän huomata, ettei elämä olekaan sellaista kuin sen toivoi olevan. Suuri osa elämästä onkin kulunut opiskellessa. Tähän päteekin Margaret Fyllerin tokaisu: "Hankkiessaan elantoaan ihmiset unohtavat elää."

Mutta onko koulupäivän lyhentäminen ratkaisu tähän kaikkeen? Luultavasti ei, mutta helpotus se olisi. Vuodessa on monia lyhyitä (n. viikon) kestäviä lomia, joiden aikana ei ehdi rentoutua ollenkaan ja jotka voisi hyvin käyttää opiskeluun.

Tanskassa vuonna 2002 tehdyn tilaston mukaan yli 50 prosenttia nuorista olisi valmis tekemään kesäisinkin koulutöitä jos koulupäivä olisi huomattavasti lyhyempi.

Lukiossa ihminen saa tehdä omat valintansa, mutta peruskoululainen on liian nuori stressatakseen koulusta ja muista asioista.

MILLA VESANEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.