Koulupudokkaille oltava vaihtoehtoja

Keskisuomalaisen uutisoinnin mukaan koulupudokkuus on Jyväskylän kaupungissa ongelma. Merkittävä osa peruskoulunsa päättävästä ikäluokasta jää tänä vuonnakin ilman koulutuspaikkaa. Osalta jää päättötodistuskin saamatta. Asiasta tuleekin käydä tiukkaa keskustelua. Tosiasia on, että kaupungin palvelurakenteen kehitys ja oppilashuoltotyön laiminlyönnit eivät ainakaan ole tilannetta parantaneet. Varhaisen puuttumisen sijaan on turvauduttava korjaavaan työhön, mikä on aina kallis ratkaisu. Nyt maksetaan niistä kunnallishallinnon säästöpäätöksistä, joita kaupungissa on katsottu perustelluksi tehdä.

Se, ettei nuori hakeudu toisen asteen koulutukseen tai keskeyttää sen, ei vielä tarkoita, ettei mahdollisuutta oman elämän rakentamiseen enää tule. Jyväskylässä on peruskoulunsa päättäneelle nuorelle tarjolla oppilaitospaikan rinnalla muitakin mahdollisuuksia. Koska nuoret ja heidän tilanteensa ovat erilaisia, tarvitaan useita vaihtoehtoja. Päätöksenteossa on olennaista turvata niiden resurssointi pitkällä aikajänteellä pysyvän syrjäytymiskehityksen ehkäisemiseksi.

Nuorten työpajatoiminta tarjoaa jyväskyläläisellekin nuorelle mahdollisuuden tutkailla elämänsä valintoja turvallisesti aikuisten tuella. Koska työpajatoiminnan lähtökohtana on henkilökohtaisen palvelukokonaisuuden rakentaminen, voidaan sen avulla tarjota nuorelle hänen tarvitsemaansa henkilökohtaista tukea tulevaisuuden valinnoissa. Työpajoilla on myös resurssia turvata opintietä silloinkin, kun oppilaitosten tarjoama koulutus ei syystä tai toisesta nuorelle sovellu. Erityisesti tekemällä oppivat kädentaitajat, joille peruskoulun läpikäyminen on hankalaa, hyötyvät työpajojen tekemiseen perustuvasta toimintatavasta.

Jotta nuorten tulevaisuus ja työllistyminen voidaan turvata, tarvitaan palveluja myös näille "erilaisille nuorille". Putoaminen palveluverkon läpi voidaan estää vain turvaamalla riittävät resurssit paitsi toisen asteen koulutukselle myös vaihtoehtoisille palveluille, työpajoille ja etsivälle nuorisotyölle. Päättäjien on otettava vastuu palvelujen kehittämisestä niin, että valtavirtaan kuulumattomallekin voidaan turvata mahdollisuus oman osaamisen kehittämiseen ja tulevaan työllistymiseen.

Tähän saakka nuorten työpajatoiminnan kunnallisessa rahoittamisessa on noudatettu säästölinjaa. Palvelujen kehittäminen on unohdettu vuosittaisten säästötavoitteiden tieltä. Talousarviokeskusteluissa on jätetty kokonaan huomiotta nuorten syrjäytymisestä aiheutuvat tulevien vuosien kustannukset. Huomio on kiinnittynyt vain ensi vuoden säästötavoitteiden täyttämiseen. Näin on jatkuvasti syöty seuraavien vuosien liikkumavaraa - syrjäytyneen nuoren kumuloituvat kustannukset ovat moninkertaiset esim. työpajapaikan kustannuksiin verrattuina.

Nuorten työllisyystilanteen parantamiseen tarvitaan panoksia nyt. Vain yhtä vaihtoehtoa tarjoamalla putoaa jokaisesta ikäluokasta osa palveluverkon läpi pysyvään syrjäytymiseen. Työpajatoiminnan avulla tähän kehitykseen pystytään vaikuttamaan, mutta… Puoli vuotta pajapaikan odottelua on nuorelle pitkä aika. Kuka ottaa vastuun odottelevien nuorten tulevaisuudesta?

SUSANNA UUSITALO projektipäällikkö, Työpajojen osaamisen koordinointi, OSKO-projekti Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallituksen jäsen Keski-Suomen Työpajayhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Metsiä älköön hävitettäkö

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Akkujen metallit kaupan

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Valvonta on yhteistyötä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.