Koulutuksella vastuuta koko ikäluokasta

Nuorten yhteiskuntatakuun tavoitteena on tarjota jokaiselle peruskoulun päättävälle jatko-opiskelupaikka ja sitä myöten työllistymisen eväitä. Tämä on nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen kannalta avainpaikkoja. Se edellyttää toisen asteen koulutuksen järjestäjien ja kuntien tiivistä yhteistyötä.

Pohjoisessa Keski-Suomessa ammatillisesta koulutuksesta vastaa Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus (POKE) ja lukiokoulutusta vastaavalla alueella tarjoaa 5 lukiota. Tulevaisuuden näkymät pohjoisessa Keski-Suomessa edellyttävät koulutuksen järjestäjien tiivistyvää yhteistyötä.

Jyväskylässä koko toisen asteen koulutuksen järjestämisvastuu siirrettiin Jyväskylän koulutuskuntayhtymän vastuulle, jotta peruskoulun päättävälle ikäluokalle saataisiin mahdollisimman kattavasti tarjottua jatko-opiskelumahdollisuuksia. Yhteisen hallinnon alla koulutuksen kehittäminen on myös tehokkaampaa ja koordinoidumpaa. Samanlaiseen ratkaisuun on mahdollisuus myös pohjoisessa Keski-Suomessa.

Tulevalla valtuustokaudella pohjoisen Keski-Suomen kuntien tulee pyrkiä siihen, että koko toisen asteen koulutus saataisiin yhden järjestäjän vastuulle. Vastuun voisi ottaa POKE.

Siirtämällä vastuu koko ikäluokasta yhdelle järjestäjälle mahdollistettaisiin monipuolisempi koulutuksen kehittäminen alueen tarpeisiin. Nuorille tarjoutuisi laajempi valikoima opintoja niukkenevan kuntatalouden vastapainoksi.

Pohjoinen Keski-Suomi on tällä hetkellä Suomen neljänneksi heikoiten menestyvä seutukunta. Välimatkat alueella ovat pitkiä, väestö ikääntyy ja veronmaksukykyiset kaikkoavat.

Keski-Suomen alueiden välinen eriarvoisuus kasvaa. Jako menestyviin ja taantuviin alueisiin voimistuu. Siksi alue tarvitsee uusia ratkaisuja. Oleellista tulevaisuuden kannalta on koko pohjoisen Keski-Suomen alueen elinvoimaisuuden parantaminen, joka edellyttää voimien kokoamista ja uusia ajatuksia elinkeinopolitiikkaan.

”Ammattitaidolla hyvinvointia seudun parhaaksi” on POKE:n tunnuslause. POKE tahtoo olla vetovoimainen osaamisen kehittäjä. Vahvistamalla toisen asteen koulutusta vahvistettaisiin myös koko pohjoisen Keski-Suomen elinvoimaisuutta.

Olisikohan viimein aika tunnustaa tosiasiat ja tehtävä tulevaisuuden ratkaisut, jotta lapsilla olisi valoisampi huominen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.