Koulutuksesta ei varaa säästää

Opetusministeri Sari Sarkomaa haastoi kuntapäättäjät mukaan POP eli perusopetus paremmaksi -talkoisiin. Hallitus on suunnannut 80 miljoonan euron lisäresurssin perusopetuksen kehittämiseen ja lisäksi valtionosuuksiin on tehty täydet indeksikorotukset. Näin kuntataloutta on vahvistettu tulevalle vaalikaudelle ja kunnilla on lisää rahaa käytössä. Nyt on aika vahtia, että lisärahat todellakin kunnissa tulevat käytettyä perusopetuksen resurssointiin.

Vanhassa Jyväskylässä tehtiin tämän vaalikauden alussa rankka kouluverkkoratkaisu "seinistä opetukseen." Koulujen tilakustannuksia vähennettiin lakkauttamalla kouluja ja tavoitteena on ollut lisätä panostusta opetuksen laatuun. Tämä ei ole vielä toteutunut, koska vasta 2009 seinistä säästettyjä rahoja alkaa oikeasti tulla kaupungin kassaan. Tätäkin asiaa pitää vahtia uudessa Jyväskylässä.

Lyhytnäköiset säästöt opetuksesta kostautuvat helposti kuluina sosiaali- ja terveyspuolella. Hyvässä koulussa opettajalla on aikaa oppilaalle, koululaisten iltapäivätoiminta on kunnossa ja koululaisten kerhotoiminta houkuttelee lapsia harrastamaan.

Kouluissa on kasvamassa tulevaisuuden aikuiset, oppilaiden hyvinvointi on siten koko yhteiskunnan etu. Me ikääntyvätkin voimme varmasti paremmin, jos kodeista ja kouluista kasvaa tasapainoisia työntekijöitä ja veronmaksajia yhteiskuntaan. Uskon myös nuorten hyvin- tai pahoinvoinnin heijastuvan ympäristön turvallisuuteen ja viihtyvyyteen.

Otan vastaan ministerin haasteen ja olen valmis POP-talkoisiin!

EIJA TOIVIAINEN kuntavaaliehdokas (kok.) Jyväskylä, Säynätsalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Lyhyet

Lyhyet

Metsiä älköön hävitettäkö

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Akkujen metallit kaupan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.