Koulutuksesta leikkaaminen on kylmä arvovalinta

Uusi hallitus kohdistaa koulutukseen mittavat, yli 600 miljoonan euron säästöt. Käytännössä leikkaukset ovat pois meidän kaikkien tulevaisuudesta ja hyvinvoinnista. Suomalainen koulutus tunnetaan kansainvälisesti korkeatasoisena ja laadukkaana, ja henkinen pääoma on Suomen valtti alati kansainvälistyvillä markkinoilla. Tätä menoa on vain ajan kysymys, koska tilanne muuttuu.

Koulutuksesta leikkaaminen on kova arvovalinta, joka paljastaa hallituksen todelliset kasvot. Kaikki koulutukseen kohdistuvat leikkaukset olisi voitu välttää karsimalla ympäristölle haitallisia tukia 800 miljoonaa. Tässä valossa hallituspuolueiden puheenjohtajien ennen vaaleja antamat koulutuslupaukset ja opiskelijoiden kanssa otetut yhteiskuvat näyttävät entistä irvokkaammilta. Myös pääministeri Sipilän korostama luottamusyhteiskunnan perusteet ovat koetuksella, kun ennen vaaleja luvataan yhtä ja heti vaalien jälkeen tehdä toista. Vaalien lopputulos olisi taatusti ollut toisennäköinen, jos ihmiset olisivat arvanneet kuinka halvalla poliittinen kuluttajansuoja myydään.

Perusopetuslain mukaan jokaisella oppilaalla on yhdenvertainen oikeus koulutukseen. On kuitenkin kyseenalaista, miten esimerkiksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevien, opettajan jatkuvaa tukea tarvitsevien oppilaiden asema ja yhdenvertaisuus turvataan tällaisten leikkauksien edessä. Perusopetuksesta leikkaamalla heikennetään sitä paitsi niiden asemaa, joilla ei ole edes mahdollisuutta äänestämällä vaikuttaa.

Opiskelijat ja nuoret joutuvat olemaan jatkuvasti varpaillaan oman tulevaisuutensa ja toimeentulonsa suhteen. Juuri koulunsa päättäneille nuorille annettava viesti on epävarmuuden viesti: opintotukea pompotellaan mielin määrin, maistereiden määrää vähennetään ja korkeakoulujen asemaa heikennetään.

Koulutuksesta leikkaaminen on Suomen kilpailukyvystä leikkaamista. Se on leikkaamista suomalaisten tulevaisuudesta, hyvinvoinnista ja osaamisesta. Se on kylmä arvovalinta, jollaista tämän päivän Suomessa ei soisi näkevän.

Touko Aalto

kansanedustaja (vihr.)

Vihreiden varapuheenjohtaja

kaupunginvaltuutettu

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

Lyhyet 14.7.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.