Koulutus ja yhdessä sopiminen vahvuuksia

Pieni, köyhä ja arktinen Suomi on yksi maailman kehittyneimmistä ja kilpailukykyisimmistä yhteiskunnista. Suomalaisten vahvuus on ollut jo pitkään, vuosikymmeniä se, että pienenä kansakuntana meillä on nähty välttämättömäksi huolehtia koko kansakunnan osaamisen ja sivistyksen tason nostamisesta. Suomalaisten koululaisten osaamistaso on monessa eri yhteydessä ja vertailussa todettu yhdeksi maailman parhaista. Tämä on yksi merkittävä selitys talouden kilpailukyvylle.

Pelkkä koulutus ja osaaminen eivät riitä. Suomalaisen hyvinvoinnin historiallisena perustana on ollut koulutusjärjestelmän lisäksi toinen suomalainen innovaatio, toimiva työmarkkinayhteistyö, suomalainen kolmikantainen sopimusjärjestelmä. Työnantajajärjestöt, valtiovalta ja työntekijäjärjestöt ovat yhdessä rakentaneet parempaa Suomea. Toivottavasti tätä oppia ei heitetä romukoppaan, sillä yhdessä ja yhteistuumin tekemällä saadaan aina parempaa aikaan, kuin eripuralla.

Elinikäinen oppiminen korostuu entisestään. Enää ei riitä, että hankkii hankkii koulutuksen ja työskentelee sen avulla seuraavat 40 vuotta. Maailma ja työelämä muuttuvat. On tärkeätä, että kaikille tarjotaan mahdollisuus päivittää tietojaan ja taitojaan jatkuvasti työuran ja elämän mittaan. Ammattien sisältö muuttuu, uusia ammatteja syntyy ja vanhoja katoaa kiihtyvällä vauhdilla.

Tässä taloudellisessa tilanteessa työllistyminen ei ole helppoa. Onneksi työllisyystilanne erittäin todennäköisesti kääntyy nousu-uralle lähikuukausina. Varmaa on, että lähivuosina työpaikkoja vapautuu ennätyksellisen paljon. Vuonna 2020 meillä on noin puoli miljoonaa eläkeläistä enemmän ja 200 000 suomalaista vähemmän töissä kuin nyt. Tästä eteenpäin joka vuosi työelämään tulee nuoria ikäluokkia vähemmän kuin toisesta päästä lähtee eläkkeelle. Kun taloustaantuma helpottaa, osaavasta työvoimasta kilpaillaan. Tarvitsemme kaikkia osaajia, myös maahanmuuttajien osaamista on käytettävä hyödyksi. Samalla on pidettävä huolta siitä, ettei Suomeen synnytetä kaksia työmarkkinoita, joissa jotkut työnantajat polkevat työntekijöiden oikeuksia ja rikkovat sovittuja pelisääntöjä.

Aikuiskoulutusta ja itsensä kehittämistä tarvitaan, tietojen päivitystä ja lisäkoulutusta tarvitaan. Työnteko on jatkuvaa uuden oppimista ja opiskelua. Opittavaa riittää koko työuraksi, sillä työelämän muutosvauhti kiihtyy jatkuvasti. Työelämän vaatimukset ovat välillä kohtuuttomia, vaaditaan yhä monitaitoisempia osaajia. Mikään oppilaitos ei pysty tarjoamaan kaikkia niitä valmiuksia, joita työssä tarvitaan.

Ammattitaitoa täytyy päivittää ja ylläpitää. Tälle pitää työelämässä rakentaa edellytykset yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan kanssa. Se on parasta työsuhdeturvaa tilanteessa, jossa suomalaiset jo nyt vaihtavat ammattia tai työtä noin viisi kertaa työuran aikana.

AHTI RUOPPILA aluejohtaja, SAK Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.